Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett förbud mot gårdsförsäljning av alkohol hindrar utvecklingen

Annons

Replik på insändaren "Vi är emot gårdsförsäljning av alkohol – för att det räddar liv".

I vanlig ordning försöker SSU svartmåla oss moderater. Vi har alltid, och kommer naturligtvis att fortsätta med att försvara människors frihet.

Förslaget debattörerna tar upp bygger på att gårdsförsäljning ska ske där produkten tillverkas. I Sveriges fall på svenska gårdar hos svenska tillverkare.

Idag finns ett EU-land där det är förbjudet med gårdsförsäljning av alkohol och det är Sverige. Det är ­inte rimligt och det hindrar utvecklingen i en växande bransch - som ofta har sin tillverkning på landsbygden. Dagens lagstiftning diskriminerar lokalproducerat till förmån för storskalig industriell tillverkning och ger därför svenska alkoholproducenter en orättvis begränsning jämfört med deras motsvarigheter inom EU.

Det är ju snarare en konkurrensfördel för utländska tillverkare idag som kan åtnjuta besök från kunder och events med gårdsförsäljning som till exempel vindistrikt i Italien - medan tillverkare i Sverige måste sälja allt genom en statlig mellanhand.

Trots att Sverige är ett av de få länder i världen som har kvar detaljhandelsmonopol på alkohol, så är inte den svenska alkoholkonsumtionen lägre än i andra länder. I Sverige och i USA konsumeras det nästan lika många liter ren alkohol per person och år. I USA finns möjligheten att köpa alkohol i princip varje butik medan Sverige har en av världens hårdaste regleringar. Att således hävda att er ståndpunkt värnar om folkhälsan och räddar liv blir onekligen lite väl krystat.

Vi som debattörer är för gårdsförsäljning av ren moralism. Debatten handlar inte om alkoholen i sig och om den är bra eller inte. Det handlar om att försvara den mänskliga rättigheten att få göra sina egna val och därmed hantera konsekvenserna av dessa.

Oskar Brusell, Erik Lemon och Jeanette Karlsson, MUF Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel