Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett bra utvecklingsprojekt i Nordingrå som Kramfors kommun väljer att slira på

Jag tror att vi alla som bor i Kramfors kommun med glädje tar emot hemvändare och nya invånare som tillför intäkter till kommunen och vitaliserar den.

Därför är det svårt att förstå kommunens inställning till detta projekt som ger en smula ljus i en för övrigt så mörk tunnel. Projektet är ett äldreboende i Nordingrå med varierad servicegrad. Intresset är stort och många har ställt sig i kön för en lägenhet. Det här sjönära boendet i hjärtat av Nordingrå, Vallen, attraherar även människor utifrån och lägenheterna skulle var fulltecknade idag om klartecken kunde fås.

I Nordingrå med omnejd finns många byar. Befolkningen är mestadels äldre, även om vi har sett flera unga familjer flytta in, 2019 drygt 30 personer. Fler skulle få plats om fastigheterna kunde generationsväxla så att äldre flyttar ut från villan och yngre flyttar in.

Eftersom Nordingrå är en så speciell plats att bo på vill inte de äldre lämna orten. Ofta handlar det om generationer och starka familjeband. Att flytta till Kramfors är inte önskvärt.

Vad som krävs för startskottet är en formalitet för Kramfors kommun. Inga kostnader för bygget belastar den ansträngda ekonomin. Däremot finns stora inkomster för nämnda ekonomi. Projektet är inte vinstdrivande, så ingen kan säga någon privat kommer att tjäna storkovan. Projektet är alltså inte kommersiellt utan humant och behovsdrivet.

För alla som följer den här projektet vore det önskvärt att kommunen förklarar varför det är så svårt att fatta ett beslut som till sin natur är ickebelastande. Kommundirektören Peter Carlstedt försökte i TÅ den 14 november förklara kommunens svala intresse av även ett passivt sådant med att kommunen tappar ett par hundra invånare varje år. Och som ett genomsnitt stämmer det.

Men Carlstedt förbiser ett viktigt faktum. Att Nordingrå har en attraktionskraft som Kramfors inte har. Hit kommer fler än som lämnar! Och ännu fler skulle komma hit om möjligheten finns. Många äldre skulle lämna sina gårdar och flytta in till Vallen. En smidig generationsväxling skulle bli verklighet. Och det är en fråga, som jag vet, har varit aktuell länge i kommunen.

Projektet är i stort ett nytänk vad gäller boendeinnehåll. Och fullständiga ritningar och beskrivning finns tillgängliga för intresserade.

Låt oss få se ett positivt inslag i den grå kommunala vardagen. Inget speciellt mod krävs eftersom kommunens engagemang är blygsamt, men avgörande.

Bernt Sahlberg, Vallen Nordingrå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel