Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Erica Markusson (L): Välfärden utvecklas i mitten, mellan skral logik och ren passion

Som många andra levde jag i min ungdom väldigt långt från sjukvården. Det är ju så det förhoppningsvis är, att barn och unga är förskonad från allt som rör avancerad sjukvård, omsorg och basala hygienrutiner.

Det fanns ett före och ett efter som fick mig att engagera mig i sjukvårdsfrågor. Med nya erfarenheter kastade jag mig huvudstupa in i en värld som jag tidigare betraktat från sidan. En värld som handlar om att våga och orka bära känslorna på utsidan och ändå klara av att få ett system som fungerar, med den skrala logik som det krävs.

Jag hoppas den här krisen lockar många fler till sjukvårdspolitiken. Människor som på riktigt förstår behovet av omsorg och sjukvård. Som förstår hela kedjan. Inte bara det där mirakulösa ingripandet, utan förstår vikten av rena lakan, rehabilitering, smärtbehandling, inkludering av anhöriga. Som har upplevt ångesten av att behöva släppa in främlingar i sitt hem. Som sett rädslan av att hamna mellan stolarna. Som förstår att än hur nedbruten en kropp fysiskt kan vara, än hur bortkopplad psyket kan vara, så finns det alltid en individ värd att älska och respektera. Som vi kämpar för även om känslan av otillräcklighet är enorm.

Hur många gånger har vi inte lyft att vi måste lägga mer energi på de mest sjuka? De som sjukhusen inte ser. Som parti har vi arbetat för husläkare och äldrevårdsteam. Geriatrik och nära palliativ vård har vi lyft så ofta, i så många sammanhang. Vi har arbetat för mer resurser till omsorgen, för basala hygienrutiner och för kvalitetsindikatorer. Vi har kämpat för samarbeten mellan kommuner och region sen ÄDEL-reformen. Vi har slitit för digitala stöd och digitaliserade arbetsmetoder. Nu i krisen ser vi att just sådana lösningar är avgörande. Trots det. Vad kunde vi gjort mer av och tidigare? Genom omställningen till nära-vård kan pusselbitarna falla på plats. Frågan är bara om vi kommer mäkta med att ta de stora nödvändiga besluten.

Vi ser så enorma utmaningar för framtiden. Kommuner och regioner som bokstavligt talat är vid ruinens brant. Det krävs en gräns för vad samhället ska finansiera och utföra, det krävs någon som säger “det här löser jag själv”. Vad är vi som samhälle beredda att välja bort? 

Det värmer kortsiktigt hjärtat att lova guld och gröna skogar, men det kräver skatteintäkter och blomstrande företag som skapar arbetsplatser, försäljning och värde i våra kommuner och vår region. Ett samhälle är enbart så rikt som det värde vi tillsammans skapar. Det är rent och skärt resursslöseri att inte ta tillvara på entreprenörer och näringslivets kompetens och innovationskraft. Vi måste skapa ett samhälle där människor får utrymme att växa, inte enbart den offentliga kostymen.

Förhoppningsvis är det nu fler än någonsin som förstår värdet av att engagera sig för välfärden och vill bidra till välfärden. Och fler som uppskattar värdet av att det är många som bidrar.

Erica Markusson, ordf. Liberalerna Örnsköldsvik samt ledamot regionfullmäktige Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel