Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Enskilda avlopp är Sollefteå kommuns skitfråga

Den 14 augusti publicerades Sven-Olof Janssons insändare om hur Mark- och miljödomstolen underkänt Sollefteå kommuns beslut om att förbjuda utsläpp av avloppsvatten i en anläggning på en fastighet i Sollefteå kommun.

Vi är många boende i kommunen som haft påhälsning av kommunens representanter från miljöavdelningen där de bland annat har anfört följande:

■ Att fastigheten ligger inom vattenskyddsområde trots att det inte är så.

■ Att anläggningen är så gammal att den inte fungerar med motivering att en trekammarbrunn inte kan fungera om den är 30 år.

■ Det finns ingen ventilation på infiltreringen och på huset och att huven i trekammarbrunnen som leder till infiltreringen inte är borttagen.

I mitt fall så kom miljöavdelningen på besök och påtalade ovanstående delar utan att göra några egna prover utan gjorde bara en vandring över tomten och tog beslut efter en ”liten titt”.

Med anledning av att Mark- och miljödomstolens beslutat i ovan refererad fråga om avlopp och påtalat stora brister i kommunens handläggning och besiktning och med anledning av att de underkänt kommunens beslut så bör nog våra politiker och kommunledning verkligen se över situationen.

Som första åtgärd bör nog de styrande återta alla beslut i frågor som berör enskilda avlopp (trekammar som följer naturvårdsverkets riktlinjer) med motivering av att miljöavdelningen enligt min mening verkar ha vilselett kommunstyrelsen. Som andra åtgärd skulle jag rekommendera kommunchefen att granska hur miljöavdelningen har hanterat dessa frågor och om det finns fog för varning eller kanske till och med ett eventuellt avskedande.

Om jag inte minns fel så har väl den sittande politiska majoriteten tagit några delbeslut i frågan redan som vid beslutsfattandet verkade vara lite luddiga i min mening. Så nu kan de verkligen visa att de kan ta ett beslut.

Besviken kommuninnevånare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel