Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En vit jul – en självklar tradition!

Annons

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning sprider sig. Barnen är ivriga inför jullovet, medan vissa har en klump i magen inför en högtid som inte förknippas med något annat än ångest.

Enligt Folkhälsoinstitutet uppskattas var femte barn, 20 procent av alla barn under 18 år, leva i en familj där någon vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Så många som 385 000 barn i Sverige har anledning att våndas inför julen. Instabilitet, oförutsägbarhet, brutna löften och avsaknad av bekräftelse är verkligheten för många.

Alkohol är en del av vår kultur och cirka 90 procent av den vuxna befolkningen dricker alkohol. Den som inte dricker är den som blir ifrågasatt snarare än den som dricker för mycket. Det är ju en TREVLIG stämning, säger vi med ett glas i handen. Utifrån ett vuxenperspektiv. Ur ett barns perspektiv är det skrämmande och ångestfyllt. Mamma, pappa och andra vuxna förebilder är inte längre trygga vuxna. Barn märker snabbt skillnad på skrattet, kramarna, andedräkten, blicken och uppförandet som ibland eskalerar till något ledsamt och sorgligt.

Alkoholnormen bör utmanas alla dagar på året, men åtminstone borde alla kunna låta bli julspriten några dagar om året, för barnens skull.

IOGT-NTO rörelsens fyra förbund har sedan 2007 arbetat med Vit Jul och det har nu blivit ett välkänt och omskrivet begrepp, och med din hjälp kan det bli en varaktig och självklar jultradition.

Låt julen vara barnens högtid!

Rose-Marie Byström, IOGT-NTO

Martina Nordfjell, UNF

Carita Abrahamsson, Junis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel