Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En sommarhälsning från oppositionsrådet i regionen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När dessa rader skrivs är det den 30 juni 2020 och rådande Coronapandemi överskuggar fortfarande allt politiskt arbete i Region Västernorrland och vi vet idag inte för hur länge.

Pandemin är vår tids största prövning för samhället i stort, inte minst för våra så viktiga små- och medelstora företag i Västernorrland.

Jobbskaparna behöver verkligen allt stöd de kan få i dessa tuffa tider, så handla lokalt, anlita lokala entreprenörer för sommarens projekt och ta del av de upplevelser som Västernorrlands besöksnäring erbjuder på er hemester i år.

Prövningen finns även där om än på ett annat vis i det demokratiska arbetet för oss förtroendevalda i regionen när vi i princip endast har mötts på distans de senaste månaderna och med avskalade agendor där mycket av beslutsfattande, med pandemin som argument, har flyttats till tjänstepersoner och profession.

Det gäller därför att vi också i allt detta faktiskt står upp för ett tydligt politiskt ledarskap inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. Tyvärr något som nuvarande majoritet i regionen (S, M, L) hittills inte har uppvisat, vilket är bekymmersamt med de stora utmaningar som väntar efter pandemin för Region Västernorrland, med mycket stora ekonomiska underskott inom hälso- och sjukvården och en växande vårdskuld med mera.

Regeringen har, den 30 juni, tillsatt en kommission för utvärdering av de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19. Vi vill att Region Västernorrland också tillsätter en kommission för att utvärdera hur Coronapandemin hanterats i Västernorrlands län. Något som oppositionen (C, SJVP, KD) även har föreslagit för mer än en månads sedan i en gemensam motion till Regionfullmäktige.

Liknande initiativ har aktualiserats politiskt på regional nivå runt om i landet. Vårt förslag är att kommissionen ska tillvara ta erfarenheter och föreslå förbättringar inför framtida kriser såväl internt för regionens egna verksamheter som externt utifrån regionens roll som regionalt utvecklingsansvarig myndighet i Västernorrland.

I kommissionen bör representanter från bland annat hälso- och sjukvården, kommunerna och näringslivet i Västernorrland ingå. För som sagt var, vi har inte sedan andra världskriget upplevt något som i samhällspåverkan kan jämföras med Coronapandemin.

Avslutningsvis vill jag önska er en riktig fin sommar. PS men kom ihåg att fortsätt följa myndigheternas rekommendationer även den allra vackraste sommardagen.

Jonny Lundin (C)

Oppositionsråd Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel