Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En ny biskop riskerar att få samma problem som nuvarande

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Svenska kyrkan kan inte jämföras med ett företag eller en förening. Kyrkans uppgift regleras av bekännelseskrifterna och kyrkoordningen. Vi har kyrkoval för att välja lokala företrädare för kyrkan som ska ge förutsättningar för att verksamheten ska kunna bedrivas. Stiftet genom biskopen viger och sänder ut ämbetsbärare som ansvarar för innehållet i verksamheten. Biskopen utses genom val där vigningstjänsterna –präst och diakon – samt elektorer utsedda av förtroendevalda har rösträtt.

Om nu stiftsstyrelsen saknar förtroende för biskop Eva och vill utan sakliga grunder avskeda henne medan en majoritet av dem som valt henne, Svenska kyrkans unga och medlemmarna i Svenska kyrkan i stiftet vill ha henne kvar är det väl stiftsstyrelsen som förbrukat sitt förtroende och borde ställa sina platser till förfogande och utlysa nyval?

Som jag förstår det fanns samma problem under förra biskopen och är det där problemet sitter kommer den nya att få samma problem. Om en styrelse kan avskeda en vald ämbetsbärare som har som sin uppgift att utöva tillsyn så att styrelsen inte överskrider sina befogenheter utan gör vad den ska är vi illa ute. Ingen idé att anordna biskopsval om stiftsstyrelsen kommer att säga upp eller vägra anställa kandidaten i fråga om valet inte går Stiftsstyrelsens väg.

Frågan är om problemen sitter i att det är biskopen som överträder sina befogenheter och är svår att samarbeta med eller om det är stiftsstyrelsen och stiftsdirektorn som överträder sina? Är fallet det senare så är det ingen lösning att byta ut biskopen då problemet kommer att kvarstå såvida det inte blir en mer medgörlig biskop som tillåter oegentligheter. En biskop ska inte sitta som gisslan hos den som biskopen ska ha tillsyn över lika lite kyrkoherdar vilka de senare tvingas göra nu. Vem vill bita den hand som föder en? Ska den dubbla ansvarslinjen i kyrkan fungera får inte den ena sidan stå i alltför stor beroendeställning av den andra. 

Rolf Öhlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel