Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: En nedläggning av Ytterlännässkolan dödar Bollstabruk som samhälle

Artikel 26 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

För åtta år sedan anställde Kramfors kommun en ny skolchef från Uppland som fick i uppdrag att krympa skolorganisationen i kommunen. Då liksom nu, var det skolhusen som skulle bort. Hon trodde att eleverna skulle prestera bättre om de packades in i färre skolhus.

Historien upprepar sig. Skolförvaltningen ställer även denna gång skolhus mot behöriga lärare. Skolledningen verkar ännu inte förstått att Kramfors kommun måste ha både bra skolhus och bra lärare i alla befolkningscentra i kommunen. Frågan är egentligen en samhällsfråga och bör därför utredas som en samhällsfråga.

I en insändare den 7 december 2018 redogjorde jag för de faktorer som Sveriges Kommuner och Landsting menar att man måste belysa och ta hänsyn till i en utredning om en skolas vara eller inte vara.

Av de totalt 1,2 miljarder i skatteintäkter och bidrag från skatteutjämningssystemet, som man har att röra sig med, borde man kunna hitta de resurser som behövs för skolan. Om inte, får man kapa bort sådant som kommunen inte är lagstadgade att sköta. Skolan kostar och måste få kosta. Barn och ungdomar har rätt till en bra skola och en fullgod undervisning. Skolan är inget man kompromissar om.

Den modell för medborgardialoger som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tog fram för flera år sedan, har tydligen missförståtts av skolledningen i Kramfors kommun. Den primära poängen är att först och främst engagera medborgarna i det ärende i vilket man vill tillämpa konceptet för medborgardialog innan man bestämmer vad den mest optimala lösningen är. Vitsen med medborgardialogen är att ta fram en lösning som emanerar från medborgarna och inte från ett krasst tänkande omkring siffror och tyckande som ledningen låst fast redan från början.

Jag avslutar med att påminna om arbetsutskottets sammanträden den 8 maj och 12 juni samt bildningsnämndens sammanträden den 22 maj och 26 juni. Det är på dessa sammanträden besluten ska tas angående den framtida skolorganisationen i Kramfors kommun.

Se till att de förtroendevalda som du lagt din röst på vid förra valet, förstår hur du vill att skolorganisationen ska se ut. I Bollstabruk finns Ytterlännässkolan som är en högstadieskola. För denna skola har Bollstabruk intresseförening lagt fram ett utmärkt förslag som går ut på att flytta årskurs 6 från Bollstaskolan och Nylandskolan till Ytterlännässkolan. Med det kvarvarande högstadiet bildas så en skola som är väl utnyttjad, som har ett stabilt elevunderlag och som eleverna tycker är det bästa förslaget.

Sist men inte minst, kom ihåg att det här är mer än en skolfråga. Det är faktiskt en samhällsfråga. Inget samhälle kan utvecklas om det inte finns en skola på orten. Det finns därför inte någon anledning för ansvariga politiker att lägga ner Ytterlännässkolan och som konsekvens döda Bollstabruk som samhälle.

Roger A Åkerblom, Bollstabruk

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons