Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Elnät för att flytta ström till söder kan vara 70 miljarder utan resultat

Intressant energifokus som just nu råder lite överallt i Sverige.

Det var ett reportage på TV4Nyheterna förra veckan. Svenska kraftnät och ministern pratade om vikten av utbyggnad som nu ska ske av kraftnätet för att överföra mer kraft från norra Sverige ner till de mer sydliga delarna. Detta skulle vara genomförbart om cirka 10 år.

Man borde lyfta situationen att om 10 år så finns sannolikt väldigt lite elkraft att överföra från oss här i norr. Vill man inte ta till sig eller har man inte inblick i den kraftiga näringslivsutveckling som sker i norra Sverige? Enligt en studie som gjorts i Norrbotten så kommer vi redan under 2027 ha intecknat dagens överskott av el.

Elintensiv produktion skall lokaliseras till områden där kraften produceras i största utsträckning.

Att som i reportaget säga att vi bygger för 70 miljarder för att få ner ström från norr till söder kan bli 70 miljarder som inte ger så mycket då beräkningar alltså visar att den strömmen kommer gå åt här uppe i norr till vår omställning till koldioxidfri stålproduktion, malmbrytning och förädling med mera med mera.

Ingemar Wiklander, Kristdemokraterna i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel