Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Elisabet Lassen (S): Det finns ingen majoritet i Regionen för akut kirurgi dagtid i Sollefteå

Annons

Angående Motion akut kirurgi dagtid i Sollefteå. Efter valet 2018 överlät Socialdemokraterna i länet möjligheten till andra partier att bilda majoritet i regionen. Socialdemokraterna var beredda att gå i opposition. Jag tror nog att de försökte, men återkom och hade inte lyckats skapa en majoritet.

Centern i Sollefteå gjorde ett bra val. Varför är ingen från Sollefteå med i Regionstyrelsen – eller regionfullmäktige? Centerns enda insats var att under pågående valrörelse skriva en motion om att återinföra akut kirurgi dagtid i Sollefteå? Tänk vilken chans om de varit i majoritet. Kanske är det så att de inte för allt i världen vill ingå i någon majoritet som antagligen skulle misslyckas med att återföra borttagen verksamhet på Sollefteå sjukhus. Det är betydligt bekvämare att stå på sidan och skriva motioner som man vet inte kommer att kunna genomföras och skriva svulstiga inlägg på Facebook. Det realpolitiska läget lämnar man därhän till förmån för mer populistisk opinionsbildning. Nej, förutom motionen har man i budgetförslaget för 2020 yrkat att Sollefteå sjukhus ska privatiseras. Jag har svårt att tro att det skulle återföra de verksamheter som vi i Sollefteå vill.

Det finns ingen majoritet i Regionen för akut kirurgi dagtid i Sollefteå och det är ett faktum som vi har att förhålla oss till. Det har gjorts en utredning av professionen som visar problemen, dels rekrytering och dels ekonomiska konsekvenser.

Jag accepterade att låta mig väljas till Regionstyrelsen för att jag har ett genuint intresse av att skapa så bra vård som möjligt för Sollefteås kommunmedborgare. Det är mycket som vi skulle vilja ha annorlunda och det krävs både mod och politisk erfarenhet att utifrån reella förutsättningar hitta den bästa och möjliga vägen framåt. BB och akutkirurgi har blivit symbolfrågor men jag försäkrar att det finns andra frågor att bevaka och kämpa för.

Nu vill jag fokusera de förbättringar som är möjliga att genomföra, till exempel att öka möjligheter för cancerbehandlingar på hemmaplan, förbättra organisation av sjukresor, bygga en stabil nära vård som vi i Sollefteå tog initiativ till för flera år sedan. Detta är frågor som berör många sjuka och framför allt äldre. Målsättning: Ingen ska behöva åka mer än vad som är nödvändigt.

Elisabet Lassen (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel