Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Elever på Gudmundråskolan: Snart simmar bara plast i havet – inför pant på plast

Plast i naturen förstör samhället och miljön. Många har säkert märkt att mycket plast finns längs med vägar och i skogen. Då är vår fråga, varför införs inte pant på plastförpackningar, plastpåsar, snusdosor med mera?           

Plast som hamnar i naturen påverkar inte bara miljön utan också den biologiska mångfalden och även vi  människor påverkas av att vi kastar plast i naturen. Plasten hamnar inte bara på land utan även i hav och sjöar. I haven sönderdelas plasterna till mikroplaster, de är otroligt små plaster som inte sönderdelas på flera hundra år och är omöjliga att fånga upp. Fiskar och andra djur i vattnet får i sig mikroplasterna, fisken blir sjuk och när vi sedan äter fisken får även vi i oss plasten. Att plasten hamnar i hav och sjöar påverkar även vårat dricksvatten, eftersom mikroplasterna inte kan renas från dricksvattnet.  Enligt WWF får vi människor i oss fem gram plast på en vecka, vilket resulterar i tvåhundrasextio gram plast på ett år, de motsvarar femtiotvå kreditkort vilket är ungefär en petflaska.

Det är dricksvattnet som är den största anledningen till att vi får i oss plast, men även livsmedel som fisk, skaldjur, salt och öl bidrar till den mängd plast vi får i oss. Om vi fortsätter att lämna skräp efter oss kommer det att vara mer plast än fisk i haven år 2050 säger WWF.

Därför är vårt förslag att införa pant på plastföremål så som plastpåsar, förpackningar och snusdosor. Det skulle göra att färre plastföremål hamnar i naturen och förstör vår miljö och hälsa. Panten skulle göra att varorna blir cirka 1-2 kronor dyrare, men eftersom man då skulle få igen de kronorna när man pantar dem, skulle många människor välja att panta de istället för att kasta i naturen. Vissa människor kommer ändå kasta plasten i naturen, men istället för att de ligger där så kommer det finnas människor som plockar upp plasten eftersom man då får panten som finns på produkterna. Ytterligare en anledning som gör att vi tror på det här konceptet är att vi i Sverige redan är duktiga på att panta flaskor, återvinna glasflaskor och sortera papper, om vi skulle behöva panta plastförpackningar och andra plastföremål skulle det inte bli någon större förändring.

Vi förstår att vissa kanske tänker, varför ska vi i Sverige göra allt medan USA och Kina bara slänger all plast? Vi anser att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och om vi i Sverige har möjlighet att göra det här för miljön då är det väl onödigt att kasta bort den möjligheten.

Moa Eriksson & Linus Eriksson, 9B Gudmundråsskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel