Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Efter corona väntar en social skuld som måste betalas

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Många har med rätta varnat för den vårdskuld som bara ökat när sjukvården under corona tvingats fokusera på epidemin. Mer i skymundan växer också en annan skuld. En social skuld. Det är viktigt att politiker på alla nivåer öppnar ögonen för den.

Redan före epidemin var trycket på socialtjänsten stort och det kommer inte att minska. Hela nio av tio socialsekreterare varnar för att våld, missbruk och psykisk ohälsa har ökat under epidemin.

Det visar en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR. Av de socialsekreterare som svarat i Västernorrlands län varnar 90 % för samma sak.

Socialsekreterarna har utbildning och kompetens att se de här problemen. Därför måste politikerna lyssna på larmsignalen från våra medlemmar. Den är tydlig: skär inte på resurserna till socialtjänsten när Sverige går in i ett nytt ekonomiskt läge efter den nuvarande krisen.

Att gömma sociala problem leder i slutänden till högre kostnader för hela samhället i form av ohälsa, utanförskap och barn som inte får den hjälp de behöver för att hamna rätt i livet.

Susanne Silverkraft

Distriktsordförande Akademikerförbundet SSR i Västernorrland

Erika Olsson

Ledamot Förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel