Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Drastiska åtgärder kan vara nödvändiga, men när väger det tyngre än de demokratiska friheterna?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Telefonen vibrerar i min ficka, det är ett flertal notiser från dags- och kvällstidningarna. Informationen flödar in i huvudet, gymnasieskolor och universitet uppmanas att stängas på Folkhälsomyndighetens rekommendation. Något inom mig jublar, medan en oro samtidigt växer. Att vi nu uppmanas att isolera oss känns overkligt, något man har inbillat sig att bara diktaturer uppmanar. Självklart är inte regeringen ens nära tyranni, de följer bara experternas råd. Men hur långt får staten gå i att begränsa individens frihet? Vad händer om åtgärderna inte längre är proportionerliga till situationen?

Örnsköldsviks gator har tömts på folk och butikerna står tomma, även fast regeringen inte utlyst utegångsförbud som flera andra länder i Europa. Vi har alltså valt självmant att inte gå ut, vilket såklart missgynnar spridningen av viruset. Men vissa yrkar fortfarande för att vi ska följa våra grannländer och stänga ned hela landet, men hur skulle det hjälpa i denna situation? Bilder från Stockholms gator visar nästan samma tomhet som bilder från Paris eller Rom, skillnaden är bara att staten än inte har begränsat våra individuella friheter.

Drastiska åtgärder kan vara nödvändiga för att skydda befolkningen, men när väger det tyngre än de demokratiska friheterna? Jag litar på Folkhälsomyndigheten och hoppas att flera andra gör det också, nu gäller det bara att regeringen följer enbart experternas råd och inte sin egna magkänsla. Vi vill helst inte vara i samma situation som Italien, där politikerna bestämmer vad som är bäst för befolkningen och kränker fri rörelse. Därför måste granskningen av staten, kommunen och landsting fortgå oavsett vad som händer.

Ludwig Grundberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel