Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det krävs personal med kunskap för att göra en samling gamla hus och föremål till ett museum

Med anledning av ledaren "Har vi råd med ett eftersatt kulturarv".

Vad har du Tomas Izaias Englund för insyn och kunskaper om verksamheten på länsmuseet? Du uttalar dig så tvärsäkert om att Jenny Samuelssons agerande är den enda vägen fram. Till att börja med är det inte fel med förnyelse, men för att förnya bör man ha en gedigen kunskap om det gamla. Den här ledningen vill inte ha något av det gamla kvar, in med det nya och ut med det gamla. Dessvärre kastar man även ut babyn med badvattnet. Man väljer att avskeda mångårig kompetens och ersätta den med vad? Vid frågor om vad det nya är, blir Jenny Samuelsson och övrig ledning svaret skyldig. Men kanske sitter Tomas Izaias Englund inne med svaret?

Kan inte med ord beskriva hur arg jag är över det haveri som pågår på Murberget, bekostat av mig och alla andra skattebetalare.

Att underhållet på byggnaderna är eftersatt behövs ingen examen för att se.

Doktorstitel eller inte, Jenny Samuelsson har ingen kunskap om museal verksamhet. Att underhållet på byggnaderna är eftersatt behövs ingen examen för att se. Det finns väl ingen som motsätter sig att man rustar upp områdets alla byggnader. Den lilla detaljen man verkar missa är, att en samling gamla hus och föremål inte är ett museum, utan bara en samling gamla hus och föremål. För att göra det till ett museum krävs personal med kunskap om husen, hantverket, traditionerna, människorna, miljöerna och föremålen.

Att det inte går att osthyvla i verksamheten är bara trams, när man samtidigt köper dyra tjänster och anlitar konsulter för många, många hundratusentals kronor!

Med tanke på den höga lön museichefen uppbär borde hon själv besitta de kunskaper hon köper utifrån. Ett alternativ är ju annars att behålla och lyssna till den egna personalen som faktiskt har just dessa kunskaper, såväl genom utbildning och många års erfarenhet.

Till sist vill jag nämna museet som arbetsmarknadspolitisk åtgärd, i mitt tycke är en mycket nedlåtande kommentar mot alla anställda.

Förbannad Murbergsnörd

SVAR DIREKT:

Att Västernorrlands museum väcker känslor är förståeligt. Att personalen besitter stor kompetens betvivlar jag inte heller. Men ska man förstå de kommunala subsidierna till verksamheten så kan man inte vara blunda för hur arbetsmarknadspolitiska intressen påverkat inriktningen. Tyvärr har det fått till följd att museet misslyckats med länsuppdraget.

En förnyelseresa är nödvändig. Om sedan Samuelsson lyckas med uppdraget, tja, det återstår att se.

Tomas Izaias Englund, politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel