Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det brottsförebyggande arbetet i Ö-vik borde ledas av kommundirektören – lägg ned BRÅ

Annons

Det är svårt att begripa det senaste påfundet som BRÅ i Örnsköldsvik presenterar. Nämligen att vi ska få se vuxna människor utklädda i orangea jackor på stan. Hallå!

Vi har en gängkriminalitet som breder ut sig, vi har droger som flödar i kommunen, vi har skjutningar som eskalerar i landet och vi har en kriminalitet som går nedåt i åldrarna.

Våldet har försatt vårt land i kris. Örnsköldsvik är inget undantag. Men vad kommer BRÅ i Örnsköldsvik på för spektakel? Jo, att man ska lösa ungdomars rädsla att kunna vistas i centrum genom att köpa in jackor. Man får sig en ordentlig stöt då man sedan läser att de personer som ska vara klädda i jackorna inte har någon större funktion än att de skall gå omkring, goa och glada, och säga hej.

Hur tänker man, om man nu gör det? Nog måste det väl finnas några personer som ser problemet större än BRÅ. Men det är ju klart, har man en polischef som för några veckor sedan gick ut med att man ur polisiär synvinkel ser Örnsköldsvik som ett “Bullerbyn” då är det allvarligt. Då har man tappat fokus.

Nej, lägg ner BRÅ eller ombilda det till en kompetent enhet som arbetar mot kriminalitet – direkt underställd kommunchefen. Ett arbete på den här nivån kräver respekt, en metod, en filosofi. En krets med advokater, poliser, socialtjänst och människor från domstolarna; som får ett tydligt uppdrag att förebygga alla former av kriminell verksamhet. Gör det parallellt med ungdomar på gymnasienivå, som kan få utrymme under sin gymnasieutbildning att medverka till ett handlingsprogram mot kriminalitet – för ett bättre och tryggare Örnsköldsvik.

Så vi kan slippa den här typen av spektakel.

Realist 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel