Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det borde finnas synnerligt allvarliga skäl för beslutet att vilja avskeda biskopen

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Jag har med stort intresse men även bedrövelse följt konflikten som just nu rasar i Härnösands stift med anledning av stiftstyrelsens avsikt att avsluta biskop Evas anställning. Det som förvånar mig och bekymrar mig är att hela debatten är vinklad från KyrkA, präster, diakoner och skyddsombudens perspektiv på konflikten och man framställer att konflikten, som bottnar i samarbetsproblem mellan biskop och stiftsstyrelse, helt beror på styrelsen och de förtroendevalda och deras ovilja att försöka lösa problemet.

Jag har förstått att de som valt att vända sig till media för att få ventilera sina känslor kring konflikten och biskop Evas framtid inte har hela bilden framför sig. Har man ens tänkt tanken att stiftsstyrelsen inte ensam är orsak till konflikten? Tror man på allvar att biskopen är ofelbar? Har man glömt vad som hände i Örnsköldsviks kontrakt under biskopens tid som kontraktsprost där? Är man medveten om att man under de senaste åren faktiskt försökt lösa konflikten och arbetsmiljöproblemen på stiftskansliet med hjälp av konsulter och utredningar?

Ni som i media tycker och tänker kring samarbetsproblemen och stiftsstyrelsens agerande i frågan, har ni någon insyn i hur arbetsmiljön på stiftskansliet ser ut? Jag har svårt att på allvar tro att stiftsstyrelsen väljer att fatta ett sådant beslut att avsluta biskopens anställning om det inte finns synnerliga allvarliga skäl för detta.

Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att Allehandas journalister inte verkar vara mer intresserade av att gräva efter information om stiftsstyrelsens och de förtroendevaldas perspektiv på konflikten som motpol till den information och de åsikter som vi nu matas med från KyrkA med flera.

Tack för ordet

■ SVAR DIREKT:

Att söka båda sidor är en viktig del av journalistiken. Vi har i princip i varje publicering om konflikten sökt företrädare för stiftsstyrelsen. Ibland har de kommenterat, ibland har de valt att inte inte lämna några kommentarer. Gräver efter information gör vi i alla led, överallt. Har du uppgifter att dela med dig av får du gärna tipsa vår nyhetsredaktion!

Oskar Nord, chefredaktör Tidningen Ångermanland & Allehanda.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel