Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är tragiskt om smittan på Ö-viks äldreboenden kommit in via personalen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är tragiskt om smittan på Öviks äldreboende kommit in via personalen. Vi har i så fall utsatt våra äldre på boendena för risk att bli allvarligt sjuka och därmed lidande. I värsta fall med döden som avslut.

Och det utan att de överhuvudtaget haft något som helst att säga till om. Ändå finns så här långt en uppsjö exempel att lära sig av.

Det finns inte utrymme för personal att inte ha ett ansvar under sin fritid som innebär att tänka till en extra gång om det är sunt och förnuftigt eller rent av livsnödvändigt med exempelvis den där lilla tillställningen med vännerna, fotbollsträningen med grabbarna, gympapasset i parken eller strosandet på stan med en kall öl eller en fika på ett utomhuscafé som avslut, där det visar sig finnas människor som uppträder som att de aldrig hört talas om covid-19.

Jag vill så innerligt tro att man lyckats med att informera berörda om riskerna och vikten av till exempel social distans om man jobbar med riskgrupper, och förvissat sig om att informationen uppfattats korrekt av mottagaren. Men någonstans brister det då det gång efter annan finns de som anser att det är fånigt att hålla distans, sitta i karantän och anpassa sitt leverne för att inte sprida smitta i samhället och få andras liv på sitt samvete.

En stor del av befolkningen har tagit till sig infon från Tegnell eller annan källa och lagt om sitt liv, men det finns fortfarande de som lallar runt i tron att det inte är så farligt för dem själva. Vilket kanske också är fallet men det är lika oförsvarbart argument i detta fall som det är att använda böner till högre makt som ursäkt för ett dåligt uppförande.

Vi måste bli bättre på att ibland sätta våra medmänniskor i första rummet. Och detta gäller framförallt om vi diskuterar riskgrupper som våra äldre i samhället. För att citera lokalvårdaren Khaled Sabaane som jobbar på covid-intensiven vid Gävle sjukhus: "De är inte siffror. Moraliskt och principiellt... De här människorna är de som byggde upp landet. På sina ryggar bar de det. De förtjänar all respekt".

Hjälp till så att vi alla i framtiden kan säga att vi gjorde vårt absolut yttersta för att skydda oss själva och våra medmänniskor under pandemin år 2020. Vi är ett starkt Ö-vik tillsammans som kan visa fina siffror i denna svåra tid om vi alla hjälps åt.

Vi kan hjälpa till att sprida infon om distans och handtvätt till såväl barn som vuxen där vi ser att det behövs. Och glöm inte: med ett vänligt tilltal och ett ärligt leende kommer man långt när man kommunicerar med människor.

Inget är omöjligt om man vill

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel