Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är aldrig försent att rätta till ett misstag, Skanska – ovärdigt att inte hedra offren för Sandöbrokatastrofen

Annons

I min barndom reste vår familj mellan Skellefteå och Hammerdal varje sommar. En höjdpunkt i dubbel bemärkelse var när vi åkte över den mycket imponerande Sandöbron. Jag minns att vår mor aldrig vågade sig fram till räcket på grund av brohöjden.

Vad jag inte visste då var att 18 stycken arbetare hos Skånska Cementgjuteriet fick sätta livet till i samband med bygget och att olyckan sammanföll med utbrottet av andra världskriget. Två av de förolyckade männen återfanns aldrig. Brokatastrofen försvann naturligtvis mer eller mindre i medierapporteringen på grund av krigsutbrottet. Men om man tittar lite i backspegeln kan man konstatera att Skånska Cementgjuteriet (numera Skanska) tydligen aldrig därefter heller gjort något för att hedra sina 18 omkomna medarbetare.

I samband med ett inslag från minnesstunden 80 år efter raset, som jag såg på de lokala TV-nyheterna nyligen, berättade en syster (Maj Astby) till en av de ej återfunna männen, att hon redan 1989 tillskrev chefen för Skanska i Sundsvall, med en önskan om att hedra de omkomna medelst en enkel skylt, med namnen på den 18 omkomna. Hon fick aldrig något svar.

Jag har själv arbetat inom anläggarbranschen hela mitt liv, bland annat tillsammans med Maj Astbys andre bror Hans, och jag blir både arg och ledsen över Skanskas hantering av denna fruktansvärt tragiska arbetsolycka. Men det är aldrig för sent att rätta till ett misstag - låt det ske nu medan det fortfarande finns nära och kära kvar i livet.

Sten Unosson, Varberg

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel