Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det alltid finns män tillgängliga och redo att köpa kvinnors kroppar

Allt för många gånger har jag hört meningen ”Alla har ju ett eget val” i diskussioner om allt ifrån missbruk, psykisk ohälsa och ekonomiska förutsättningar till prostitution och sexköp. De gånger jag diskuterat med män gällande det sistnämnda har jag mer ofta än sällan fått höra just ”Vissa vill ju faktiskt sälja sex”.

Som om det inte vore nog med att männen uttryckt sig på det sättet har de gjort det med en riktigt oattraktiv självgodhet som osar en tro om att de minsann har rätt och att det självklart är som dem säger.

För det första. Alla har inte ett eget val. Sluta tro att det är så, i alla frågor! Sluta tro att en tiggare sitter utanför en butik timma efter timma i den värsta av kyla för att hen har ”gjort sina val” i livet och därmed får skylla sig själv över att ha hamnat där. Eller att en tiggare sitter utanför en butik för att hen ”vill” tjäna pengar.

För att gå tillbaka till sexköp så läggs det ofta en sådan svärta över kvinnor som lever i prostitution. Enligt samhällets normer är en "sådan kvinna" inte på något sätt en "riktig kvinna", speciellt inte om kvinnan har barn. Men vad vet du egentligen om alla dess parametrar, komplexa händelser och situationer den individ som lever i prostitution bär med sig? Var finns tankarna om att vi lever i en värld där kvinnor fortfarande ses som objekt? Att det fortfarande är mannen som ses för sitt intellekt? Att vårt samhälle och dess inneboende normer faktiskt gör det möjligt att det ser ut som det gör?

För de flesta av oss är inte livet en spikrak väg, och för alldeles för många är den betydligt krokig. Inte att förglömma: vilka förutsättningar man föds till. Människor måste bli mer medvetna om hur samhället faktiskt ser ut, att saker och ting inte bara löser sig för den som väljer det. Den som inte inser att alla människor faktiskt inte har ett fritt val att välja, måste börja grunna på inom vilka preferensramar en rör sig. Vilken insyn har du egentligen?

Jag blir alltid lika bestört över att människor ofta, per automatik, väljer att se på kvinnan som säljer sex och hur hemskt det är, istället för att flytta fokus och se problematiken i att det alltid finns män tillgängliga och redo att köpa kvinnors kroppar. Denna fråga får väldigt sällan, eller aldrig, någon uppmärksamhet, men så fort en kändis åker dit (som nu är fallet) så vaknar media till och det blir livat i luckan.

Enligt statistik så har var tionde man i Sverige någon gång betalat för sex (Changing Attitudes), och utifrån en kartläggning gjord av Sveriges Radio (2020) där man gått igenom samtliga fall av köp av sexuell tjänst och försök till köp av sexuell tjänst som lett till fällande dom eller strafföreläggande under 2019 framkom att var tredje man var född på 90-talet. Så hur var det nu med den medvetna generationen? För mig i alla fall känns den väldigt långt borta.

Sandra Börjegren Hedman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel