Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Den som vill stå på rätt sida av historien röstar som kvinnor gör

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Den 24 maj firar vi 100 år av kvinnlig rösträtt. Tack vare den kvinnliga väljarkårens röstbeteende har Sverige formats att bli ett unikt och modernt land. En av världens främsta välfärdsnationer, och ett av de bästa länderna att bo i som kvinna och barn.

Sverige blev en demokrati när kvinnorna tilläts rösta. Rösträttsreformens betydelse för hur samhället sedan omdanades går inte att överskatta. När väljarkåren fördubblades behövde alla partier förhålla sig till de nya förväntningar och önskemål som kvinnorna hade på politiken. De högerpolitiker som styrde landet fick svårt att motivera för den kvinnliga väljaren varför hon skulle rösta på dem. Hon som krävde välfärdsreformer tvekade inte om barn, kvinnor och äldres rättigheter. Hon som önskade sig högre lön och bättre arbetsvillkor, sökte också ett fackligt engagemang.

Den moderna människan var en kvinna som skulle ut i arbetslivet utan att kompromissa med familjelivet.

Många reformer och beslut har tagit oss dit vi är, men än är vi inte klara. Kampen om jämställdheten ger ingen ro. Det ser vi inte minst när vi blickar ut över Europa, där våra systerorganisationer kämpar för kvinnors frihet och frigörelse. För vår och deras skull ska vi välja svenska Europaparlamentariker som står upp för fred, frihet och feminism, när vi går till val senast den 26 maj. För vår och deras skull ska vi kryssa en S-kvinna på valsedeln.

Den som vill stå på rätt sida av historien röstar som kvinnor gör. Kvinnor som grupp röstar på partier som går till val på generella välfärdsreformer. Kvinnor söker sig i lägre utsträckning än män till högerextrema partier. Vi vet också att framtiden är feministisk. Den vanligaste identitetsgruppen bland unga kvinnor är att vara feminist.

För mer än hundra år sedan kämpade kvinnorna för sin rätt att rösta. Nu går vi kvinna ur huse för att stå upp för de värden vi håller högst. En kvinna, en röst.

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor

Monica Fällström, distriktsordförande i Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel