Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Den som skitar ner ska också städa upp efter sig

Ajöss och tack för fisken är en bok skriven av Douglas Adams. Titeln passar bra till denna text. I boken var det utomjordiska delfiner som försvann, hos oss var det entreprenörer. Kommunstyrelsen i Kramfors gick i februari 2021 med på att bolaget som drev fiskodlingarna i Höga Kusten ska få lämna efter sig cirka tiotusen kubikmeter avfall utan att städa. 

Bakgrunden är att Kramfors kommun har godkänt uppfödning av fisk på flera platser utanför Höga kusten, i Omnefjärden och vid Mjältösundet. Det var för mer än tio år sedan. Kompletteringar, förlängning och utökning av tillstånden har gjorts sedan dess. Miljöpartiet har via sina kommunpolitiker varit tydliga med att de riskerar att skada närmiljön och äventyra ekosystemen.

Redan 2013 påpekade marinbiologer att det kostar stora belopp att rena motsvarande utsläpp av kväve och fosfor om de kommit från industrin, jordbruket eller hushållen. Företaget anförde att lokaliseringen gjorts där vattenomsättningen var så stor att näringstillförseln skulle spädas ut i vattenmassan. Ett kontrollprogram skulle säkerställa att miljön inte tog skada och man skulle använda sig av bästa möjliga teknik, BAT.

Nu vet vi hur det blev. Verksamheten fick inte förlängt tillstånd. En sista favör fick de dock av kommunen. De övervintrade fiskarna fick vara kvar en säsong till, för att hinna äta upp sig inför slakt, trots att slutdatumet för tillståndet hade passerats. Sen togs all utrustning av värde bort. Det som lämnats kvar är tio tusen kubikmeter fiskbajs och foderrester i anslutning till odlingarna. Uppstädning av området kan kosta uppemot 100 miljoner.

Politikerna i kommunen, där Miljöpartiet denna mandatperiod tyvärr inte är med, har behandlat frågan om avveckling.  Både den styrande majoriteten och oppositionen, anser att företaget inte kan krävas på en uppstädning eftersom det skulle bli för dyrt. Istället föreslår man att Länsstyrelsen står för den kostnaden, dvs med samhällets pengar. Miljöpartiet har alltid ansett att det är den som tjänat pengar på att förorena som ska göra rätt för sig. Jag hoppas att du instämmer!

Vilka signaler skickar Kommunstyrelsen? Skulle andra företagare också kunna dra från kommunen utan att göra rätt för sig? Är det denna signal som kommunledningen hoppas bidra till målet att klättra på Svenskt Näringslivs ranking? Vi tror inte det är en klok signal. Vi tror att näringslivet istället efterfrågar en tydlig, rättvis och förtroendeingivande politik där vi gemensamt arbetar för en kommun som hela tiden blir bättre att leva i. Vi vill att kommunen förvaltar den goda tillgång vi har i form av natur och besöksmål och som är en förutsättning för många företag i kommunen.

Rolf Andersson, Miljöpartiet i Kramfors.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel