Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Demokratin hotas när politiker låser in driften i långa privata avtal – Simhallen blir valfråga först år 2042

 
Hotellplanerna på Kanaludden i Härnösand
Visa alla artiklar

Jag vill börja med att göra helt klart att jag välkomnar alla entreprenörer som vill etablera verksamhet i Härnösand.

Goda idéer som står på affärsmässiga grunder är alltid välkomna. Om Patrik Attini inte tror att hotellet bär sina egna kostnader utan driftbidraget från simhallen kan jag inte bedöma. Min invändning mot det eventuella driftavtalet är mer av demokratisk karaktär. Löptiden, 20 år. Det är ju fem mandatperioder!

Jag är medveten om att fritidsverksamheter inte omfattas av kommunallagen, men jag ser det ur ett principiellt perspektiv och förvånas över att frågan drivs så hårt av socialdemokrater och vänstern som borde utgöra en motkraft till marknadskrafterna.

Frågan blir än mer aktuell nu när kommunen ska utreda ägande och drift av Härnösands idrottsanläggningar. Vad kan vi medborgare förvänta oss i framtiden, en sporthall i utbyte mot driften av sportanläggningarna? En ny bro mot en broavgift? Se bara på Timrå som ska utreda förutsättningarna av en bolagisering av omsorgsverksamheten. Kommunala bolag öppnar upp för privatiseringar. Härnösand har ju via ett kommunalt bolag visat vägen och blivit delägare i ett fastighetsbolag. Det som oroar mig är att detta bara är början på ett systemskifte av kommunalt driven verksamhet. Vi har nog bara sett början på privata affärsidéer som involverar våra gemensamma kommunala tillgångar. Men vem kommer att ta ansvar för 20 år långa avtal? Knappast politikerna som ingår avtalen.

Vad gör det med vår demokrati om politiker "låser in" driften av kommunala verksamheter i långa privata avtal? Vilka frågor ska politikerna då lyfta i valtider, avtalen kan ju tjänstemännen sköta? Säg att driftavtalet av simhallen blir verklighet 2022 då kan det inte bli en valfråga förrän 2042! En framtid där kommunal verksamhet drivs i bolagsform är inte mitt Sverige!

Michael

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel