Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Debatten om dumpning är en socialdemokratisk skenmanöver – Kramforsborna förtjänar en politisk ledning som tror på sin kommun

 
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna i Kramfors har anklagat flera Stockholmskommuner för social dumpning, däribland Huddinge. Med social dumpning menar Socialdemokraterna i Kramfors att Stockholmskommuner ”dumpar” personer med tuffa sociala behov och förutsättningar i Kramfors.

Det är, för det första, en ren lögn att Huddinges försörjningsstöds-, bosamordnings- eller integrationsverksamheter bokar tågbiljetter eller på andra sätt uppmuntrar människor att söka sig till Kramfors. För det andra häpnar jag över Socialdemokraterna i Kramfors sätt att uttrycka sig om människor som är i behov av samhällets stöd. Social dumpning är ett socialdemokratiskt narrativ som både saknar belägg i verkligheten och som vittnar om ett förakt mot människor i behov av stöd.

I Huddinge hjälper vi hushåll som har tillfälligt boende via kommunen med att ställa sig i kö, hålla sig uppdaterade på hyresvärdarnas hemsidor och att annonsera själva för att hitta en bostad via andrahandsuthyrning.

Under 2019 har vi hittills avslutat 43 hushåll som har haft tillfälliga boenden. 42 av dessa har ordnat boende inom Stockholmsområdet. Ett hushåll har på egen hand hittat boende i en annan kommun i landet, dock inte i Kramfors.

Till det ska man komma ihåg att det är mer än 10 års kötid till bostäder i Huddinge. Så ser det även ut i de flesta av våra kranskommuner. Ingen inom Stockholmsområdet kan vara kräsen och endast söka bostäder i den egna kommunen.

Att flytta fokus ifrån det riktiga problemet är en skicklig socialdemokratisk skenmanöver som vi har sett många gånger förr. Att måla upp en konflikt mellan landsbygd och stad är ett sätt att dölja Kramfors underskott på 52 miljoner kronor. Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) säger att den påstådda dumpningen skulle kosta Kramfors två miljoner kronor om året. Det betyder att det fortfarande saknas 50 miljoner kronor, även om lögnerna om social dumpning skulle vara sanna.

Kramfors har haft ett socialdemokratiskt styre sedan allmän rösträtt infördes. Resultatet är en usel ekonomi, usla resultat i grundskolan, usla resultat i gymnasiet och en hög arbetslöshet. Samtidigt har Kramfors en lägre andel utrikes födda än snittet för kommunerna i landet. Istället för att skylla sina problem på andra kommuner eller på människor i behov av samhällets stöd borde Socialdemokraterna ta sig en titt i spegeln.

Jag beklagar att Kramforsborna har en politisk ledning som ifrågasätter att någon skulle vilja flytta till Kramfors av fri vilja. Jag är själv från Västernorrland och har varit i Kramfors flera gånger. Kramfors är en av de vackraste naturkommunerna vi har i landet. Det är få kommuner förunnat ett världsarv som Höga kusten till bakgård.

Kramforsborna förtjänar en politisk ledning som tror på sin kommun och som tar tag i Kramfors ekonomiska problem. Att skapa konflikter mellan landsbygd och stad löser inga problem.

Hampus Holmgren (M), politisk sekreterare i Huddinge, tidigare i Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel