Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: De gamla gravstenarna i Nätra ska krossas – om de inte återvinns

Svar på insändaren: Skandal att Svenska kyrkan låter gravstenar ligga och skräpa i Nätra.

Tack för din omsorg om kyrkoruinen i Nätra och kyrkogårdens materialgård.

Lagfaren ägare av kyrkoruinen är egendomsförvaltningen vid Härnösands stift. Det står på lagfarten. Nätra församling har under tidigare år klippt och trimmat gräset runt ruinen samt planterat blommor på altaret, vid det kors som skribenten nämner.

På grund av ruinens dåliga skick (där rasrisk föreligger av både stenar och gamla träd) beslutade pastoratets tekniska utskott för några år sedan att inte fira gudstjänster och genomföra andra aktiviteter i kyrkoruinen. I samband med detta upphörde även den regelbundna skötseln av området för att inte ”locka dit” människor till en plats som inte är säker att vistas på.

Nätra församling måste dessutom, precis som så många andra små församlingar, se över sina kostnader. I ljuset av detta har vi i väntan på renovering av kyrkoruinen (vilket beslutas av länsstyrelsen) valt att prioritera resurser till den kyrkogård som används sedan Nätra nya kyrka invigdes år 1807.

De utrangerade gravstenar du nämner förvaras på kyrkogårdens materialgård, en plats man inte passerar när man besöker kyrkogården och en arbetsyta för kyrkogårdsförvaltningens personal. Årligen återlämnas många gravrätter och gravstenar till pastoratets ägo, och stenarna placeras då på materialgården. I dessa återvinningens tider uppmuntrar vi till återanvändande av gamla stenar, när en gravrätt återlämnas lämnas ofta även stenen åter.

De anhöriga som så önskar har möjlighet att, utan avgift, välja en återlämnad sten till en ny grav. Kostnaden för ombearbetning av en befintlig sten blir betydligt billigare än att köpa en ny, vilket många anhöriga föredrar. Under sommaren har vi fått många återlämnade gravrätter varför mängden stenar börjat bli ohanterligt stor. Dessa stenar kommer att skickas till kross under hösten.

Åsa Nilsson

Kyrkogårds- och fastighetschef, Nätra Sidensjö pastorat

Lindha Grimell

Kyrkoherde, Nätra Sidensjö pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel