Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Därför stoppar vi inventeringen av enskilda avlopp i Sollefteå

Replik på insändaren "Ett skitbeslut att sluta kontrollera enskilda avlopp i Sollefteå" med signaturen ”Rent vatten tack!".

Vi håller helt med insändarskribenten om att vattnet ska vara rent. Det är därför vi stoppar inventeringen av avlopp men inte tillsynen. Det är en viktig skillnad. Istället för att inventera alla oavsett miljöpåverkan innebär vårt beslut att fokus ska läggas på de avlopp där dricks- och badvattnet riskeras.

Vi avsätter därmed inte kommunala resurser för att jaga alla fastighetsägare utanför Sollefteå stad utan använder resurserna där de gör mest nytta. Kommunala avlopp är redan inventerade och har fått beslut om åtgärder som nu planeras för och genomförs.

Våra partier (C, V och VI) anser inte att människor som bor på landsbygden ska straffas för det. Tvärtom ska det bli lättare att flytta till landsbygden. Att kräva att människor på landsbygden ska betala 50 000–100 000 kronor för ett avlopp när miljönyttan är begränsad är inte acceptabelt för oss. Det ska vara lätt att bo på landsbygden och kan vi undvika att lägga på onödiga pålagor ska vi göra det.

Vår inställning är inte heller unik. Det finns länder som valt en annan väg, till exempel Finland, där större hänsyn tas till faktiskt miljöpåverkan. Där det finns en rimlighet mellan kostnad kontra miljönytta.

Vi kan bara beklaga att inventeringen fått pågå så länge, drabbat så många och att vi inte haft majoritet tidigare för att stoppa den.

Johan Andersson (C)

Roger Johansson (VI)

Kjell-Åke Sjöström (V)

Maria Wennberg (C)

Birgitta Häggkvist (VI)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel