Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Därför samlas Israels vänner på Stora Torget i Örnsköldsvik – "Vi minns Kristallnattens offer"

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 eskalerade våldet mot judarna. I Tyskland brändes och förstördes synagogor och tusentals butiker vandaliserades, plundrades och fick sina skyltfönster krossade.

Tusentals judar misshandlades, mördades och skickades till koncentrationslägren.

Novemberpogromerna krävde hundratals liv.

Brandkår och ordningsmakten agerade tvärtemot det vi normalt tänker att de ska göra. De släckte inte bränder – de tände på. Ordningsmakten hindrade inte vandaliseringen eller mördandet – det var de som utförde dåden! Och när allt var över så tvingades judarna städa upp samt betala ett skadestånd på en miljard mark till den tyska staten.

Var då tyskarna speciellt onda? Vid tiden för krigsutbrottet kunde antisemitismens centrum tillskrivas lika gärna Wien eller Paris. Judeföraktet var utbrett och protesterna få. Tystnaden rådde även bland dem som ogillade Hitler. Likgiltigheten inför vad som hände judarna möjliggjorde förföljelserna.

Nazismen var verktyget, men antisemitismen var dess grogrund. Även om verktygen förändras över tid, kvarstår antisemitismen. Judarna inte minst i vårt land känner av en ökad otrygghet. Det blir värre och inte bättre. Har vi då lärt oss något?

Hotet mot den enda judiska staten i världen, Israel, kvarstår. Om hoten riktar sig mot Israel, om kritiken är oproportionerlig, om förnekelse uttrycks om deras rätt till landet, då bör vi misstänka att det kan vara ett av antisemitismens verktyg – som i förlängningen hotar judarnas existens.

Vår uppmärksamhet kan inte vara begränsad till nazismen om vi vill stoppa antisemitismens framfart. Vi minns kristallnatten för offrens skull, men också med skyldigheten att inte blunda för hoten mot det som är garanten för deras överlevnad – staten Israel.

Därför samlas Israels vänner på Stora Torget i Örnsköldsvik under Kristallnattens minnesdag 9 november.

Thomas Lundgren, Israels vänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel