Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dåliga trafiklösningar upprör Ö-viksborna och skapar irritation– "Vägen är ingen ko-stig"

Infrastrukturfrågor engagerar Örnsköldsviksborna. Tre insändarskribenter reagerar på dåliga trafiklösningar.

Det behövs en vettig trottoar vid Domsjöskolan

När ska en trottoar vid Domsjöskolan ordnas? Det är verkligen på tiden att elever kan ta sig tryggare till och från skolan.

Även som vuxen är det inte lätt ta sig fram till fots bland alla bilar, allra helst på morgonen. Och på vintern när det är snö och halka är det såklart ännu värre.

Det gjordes ett löjligt försök av kommunen att bötfälla bilar som stod felparkerade, men vad hjälper det när det är den körande trafiken som är värst.

Det hjälper inte heller med uppmaningar att föräldrar ska undvika att skjutsa. En ordentlig trottoar behövs, och har behövts i flera år. Varför prioriteras inte barns säkerhet, allra helst vid en skola.

Förälder

I 40 år har jag väntat på gatubelysning i Bonäset

Bonäsets längsta gångväg – mellan Bonäsvägen och Norra Skepparvägen – är fortfarande utan belysning sedan den byggdes. Det är snart 40 år sedan jag blev lovad belysningen och jag har haft kontakt med kommunen många gånger under dessa år. Men ingen vill ta tag i detta problem.

Vägen är ingen ko-stig. Den är asfalterad och används av ett 100-tal skolbarn dagligen. Även hundägare, motionärer och bussresenärer nyttjar vägen. Men på vintern är vägen hal, mörk och otrevlig.

Jag vill att Örnsköldsviks kommun ska förklara denna brist för mig och övriga härute. Håller med insändaren 8 sept: ”Förstår ni inte att det är farligare att vandra i mörker än i ljus?”

Varför behöver inte vi i Bonäset lyse på gångvägen?  Nya bygget av cykelvägen mot Bodum får ju belysning.

Dr Gus

Varför köper Ö-viks kommun Trafikverkets alla konstiga påhitt

Det finns tydligen många sätt att roa sig på. Som kommunen gör med anledning av Trafikverkets påhitt med sänkta hastigheter i Örnsköldsvik.

Nåväl, visst är tanken god för att, som man säger, minska trafikolyckor. Men det är ju ganska svårt att egentligen bevisa om det har blivit bättre.

Vi vet exempelvis inte om olyckorna minskat om hastighetsbegränsningarna inte blivit ändrade. En annan konsekvens kan ju i stället vara att det skapats flera onödiga irritations- och stressmoment. Med andra ord, ett myndighetsutlåtande utan bevisvärde. Ja, bara ett antagande, vill jag påstå.

Vi kan ta ett exempel: Modovägen mot Domsjö från avfarten till Övik Energi är fyrfilig, och en bred cykel- och gångbana finns. Där kör vi 40 km/h. Obegripligt. Där hade man ju också på krönet till Hörnett kunnat gjort en smidig avfart så boende enkelt har kunnat svänga in till sitt bostadsområde, utan att påverka trafikrytmen.

Eller är det rimligt att från Vårby behöva höja och sänka hastigheten åtta till tio gånger innan man är i stan? Var ligger logiken bakom det? Dåligt miljöarbete och onödiga stressmoment är det som har skapats.

Sedan måste ju biltillverkarna gå i taket. Prestandan och trafiksäkerhetsåtgärder på nya bilar har utvecklats rejält de senaste åren. Man rullar ju enkelt 40-50 km/h på tomgång. Då ska man i stället kväva bilar bara för att hålla på med sänkta hastigheter. Och sedan kunna slinka undan med påståenden om att trafikolyckorna minskar. Knappast, då vi talar om tätortstrafik i Örnsköldsvik.

Nog borde det finnas mer angelägna arbetsuppgifter att hålla på med i kommunen i dessa besparingstider.

Irriterad trafikant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel