Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för sjukhusockupanterna att stå för vad ni gör – sluta skylla ifrån er på enskilda personer

Annons

Häromdagen satt BB-ockupanten Lennart Häggkvist i tv och skrattade åt brandsäkerhet och patientsäkerhet på Sollefteå sjukhus. Häggkvist hade berättat på ockupanternas Facebook-sida hur han på nätterna stänger av dörrautomatiken vid sjukhusets entré för det blev kallt för ockupanterna. Man har alltså satt branddörrar ur spel för sin egen komforts skull. När sedan personal vid sjukhuset i Sollefteå på Facebook-sidan förklarar att ockupationen inte bara riskerar säkerheten utan även skapar andra problem för patienter vid sjukhuset raderar ockupanterna hela diskussionen.

Det här är inte första gången ockupanterna försöker stoppa kritik och deras beteende följer ett mönster. Först kommer fasen ”hur vågar du kritisera oss”. Den går ut på att ockupanterna är den enda anledningen att det alls finns ett sjukhus i Sollefteå. Om du fortfarande säger emot kommer fasen ”personangrepp”, där du som kritiserar är både otrevlig och en jävla idiot. Har du fortfarande inte gett dig kommer fas tre ”ja, JAG har då aldrig upplevt det du kritiserar, så då kan det ju inte vara sant”. Men när det faktiskt är personalen på sjukhuset som säger ifrån fungerar inte dessa metoder. När personalen på sjukhuset säger att det ockupanterna gör inte är rimligt, att patienter drabbas och att patienternas säkerhet är i fara. Då krävs fjärde fasen ”dölj och göm”. Radera kritiken och hoppas att ingen hann läsa. Då kan ockupanterna fortsätta tro att de är hjältar och fortsätta locka frivilliga som skriver upp sig på pass.

När personalens bild kommer fram kommer också de svåra frågorna. Varför sitter ockupanterna i entréhallen? För att vara i vägen för patienter, som personalen beskriver? För att sabotera brandsäkerheten, som också personalen vittnar om?

Så jag har några frågor till Lennart Häggkvist, som i alla fall fram tills i dag är ordförande för ockupanterna:

■ Stämmer det att ockupanterna satt dörrautomatiken ur spel i entrén på sjukhuset?

■ Stämmer det att personal vid sjukhuset ifrågasätter att ockupanterna tar upp så många platser i entrén att patienter inte har någonstans att sitta?

■ Stämmer det att ockupanterna frågar personer som kommer in i sjukhuset under sjukhusets öppettider vilka de är och vad de har där att göra?

■ Stämmer det att ockupanterna bryter mot fotoförbudet i sjukhuset och upprepade gånger lagt och fortfarande på sin Facebooksida lägger ut bilder med patienter och anhöriga utan deras tillstånd?

■ Stämmer det att ni raderat diskussionen kring ockupanternas agerande med att stänga av dörrautomatiken samtidigt som många andra diskussioner får ligga kvar, så länge kritiken inte riktas mot ockupanterna själva?

Jag betackar mig för några försök att skylla ifrån er. Om ni har hållit på i tre år är det för sent att kunna skylla på att det här är enskilda ockupanter som beter sig fel. Nu är det dags att stå för vad ni gör och hur ni agerar.

MN

SVAR DIREKT:

Tack för insändare med frågor. Fint med möjlighet till dialog och hör gärna av dig direkt, välkommen att tala med oss i sjukhusentrén.

Svar på dina frågor:

Jag skrattar inte åt patientsäkerhet, däremot åt en fråga från en journalist. Precis som S-politikern Sara sa vill ingen äventyra patienternas välmående. Just för att vi värnar om patienter önskar via ha kvar akutsjukvård i Sollefteå och därför finns vi i foajén.

Vi vill ha en öppen dialog, men vår Facebooksida är ingen debattsida, nånting som bestämdes långt före min tid. Den är till för information för de som följer ockupationen. Skulle vi ha den öppen för debatt skulle informationen drunkna i alla debattinlägg, det finns flera andra forum att diskutera i.

Vad gäller dörrarna, så är det sant att vi vid några tillfällen stängt av automatiken på nätterna efter 22 eftersom de står öppna länge vid automatik, vilket ju inte är så bra för komfort, miljö eller ekonomi. Eftersom det endast är personal som kommer in efter 20.00 tyckte vi inte det var så nödvändigt ha automatik då eftersom bara bara personal kan öppna med kort eller kod.

Numera är det vanligen 3-5 ockupanter och det finns cirka 30 platser i foajén. Jag har inte hört om platsbrist, men i våra ordningsreglerna, står att vi skall lämna plats åt patienter.

Att vi skulle "fråga ut" patienter har jag inte hört talas om, skulle så ha skett är det helt i strid med våra regler. Likaså med fotografering, vi noga med är att det inte kommer med utomstående på bilder.

Vi tycker vi har en bra relation till både personal och patienter och får ofta hjälpa patienter både med att hitta och bjuda på fika medan dom väntar på sjukresor.

Lennart Häggkvist, föreningen BB-ockupanterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel