Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för individuell lönesättning inom sjukvården – på riktigt

Sjukvården år 2020. Löneutvecklingen för arbetsterapeuter, dietister och logopeder är på sina håll en flatline. Den erfarna sjuksköterska som handleder en nyanställd kollega tjänar ofta mindre än sin adept. Socialstyrelsen konstaterar att "de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga". Människor med CSN-skuld, småbarn och bostadslån drar sig säkerligen för att gå en utbildning som kommer att ta många år att tjäna in efteråt. Allt detta är helt oacceptabelt. Den sjuksköterskebrist som försvagar vårt gemensamma skyddsnät beror på ett långvarigt jämställdhetsproblem som måste få ett slut. Kvinnoyrkenas ekonomiska villkor är en av våra huvudfrågor. Vi har förhandlat med regeringen om betald specialisering för fler, men det är bara en del av lösningen.

En rapport som vi liberaler beställt från Riksdagens utredningstjänst (RUT 2019:1323) visar att jobbyten är extra viktiga för just kvinnor. En kvinna som byter jobb får en högre lönepremie än en man, medan kvinnor som stannar på samma arbetsplats får lägre löneutveckling än män. Det är extra viktigt för kvinnor att byta jobb i offentlig sektor: för kvinnor som bytte jobb mellan 2008 och 2012 var lönepremien fyra procentenheter för tjänstemän i privat sektor, men nästan sju procentenheter för landstingsanställda. Mångfalden i sjukvården är med andra ord avgörande både för patienter och anställda. Den släpper vi aldrig.

Samtidigt måste staten stärka möjligheten till god löneutveckling för den som stannar kvar hos samma arbetsgivare. Hög personalomsättning går ju direkt på tvärs mot viktiga målvärden i sjukvården – inte minst mot kontinuitet, verksamhetsförtrogenhet och utveckling. Utbildning och kompetensutveckling måste helt enkelt löna sig bättre.

Det är dags för individuell lönesättning på riktigt i sjukvården. Kompetens ska löna sig. I förhandlingar med regeringen fick vi igenom 100 miljoner kronor i statsbudgeten till karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Men vi vill mer, och vi ger oss inte.

I Liberalernas Sverige ska en nyutexaminerad, välutbildad kvinna gå till jobbet och märka att den mest erfarna med samma utbildning tjänar dubbelt så mycket som hon själv. Hon ska veta att hon själv kan nå dit. Sjukvården ska vara möjligheternas arbetsplats. Det är vårt mål.

Juno Blom, partisekreterare (L)

Lina Nordquist, sjukvårdspolitik talesperson (L)

Ingeborg Wiksten, regionråd Västernorrland (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel