Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för fungerande hållplatsutrop i hela Norrland – omöjligt för synskadad åka buss annars

Fortfarande fungerar inte hållplatsutropen i hela Norrland. Föreställ dig att inte ha någon fungerande syn och kliva på en buss för att åka till ett ställe du aldrig tidigare besökt. Bussen stannar, människor kliver av och på, men du har ingen aning om var bussen befinner sig. Du vet inte heller när bussen närmar sig den hållplats som du ska kliva av på, för utropen i bussen fungerar inte eller är avstängda.

Icke fungerande hållplatsutrop gör det i princip omöjligt för en person med synnedsättning att åka buss. Detta är oacceptabelt!

Under de senare åren har Synskadades riksförbund drivit frågan om fungerande hållplatsutrop i kollektivtrafiken i regionerna i Norrland. Trots detta ekar det ändå tyst i allt för många bussar. Utan hållplatsutrop stängs en stor del av vår befolkning ute från en sådan grundläggande samhällsfunktion som kollektivtrafik, så kan vi inte ha det!

I Umeå finns det fungerande hållplatsutrop och i Sundsvall förefaller som om hållplatsutropen i viss mån förbättrats. Dock är det är ändå långt ifrån löst. På andra ställen i Norrland fungerar det i princip inte alls.

Vi kräver att:

■ Kollektivtrafiken i både stad som landsbygd tar sitt fulla ansvar och snarast löser frågan om att säkerställa fungerande hållplatsutrop!

■ Resevärdar (ledsagare) blir anställda på busstationerna. Detta för att kunna hjälpa personer med synnedsättning och andra behövande, att byta mellan olika bussar eller tåg, mellan tåg och buss och tvärtom eller få hjälp till andra färdmedel.

Ivan Asplund, ordförande Unga med synnedsättning Norr

Frida Karlander, ordförande Riksorganisationen Unga med synnedsättning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel