Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för en ny vind i Kramfors – ett parti som säger ja till samhällsservice i hela kommunen

Artikel 37 av 70
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Jämför jag förra skolnedläggningsomgången med den nuvarande så ser jag en rad förändringar som har ägt rum i processen.

Den första jag blev uppmärksam på är att förvaltningen och politiken har lärt sig en läxa när det gäller tidpunkten:

Förra omgången blev det en het fråga strax före ett kommunalval. Som parti hade man då faktiskt något att förlora och det kändes bland annat på det enorma antalet olika förslag man tog fram om hur man kunde lösa situationen.

Nu däremot valde man att lägga utredningens heta fas efter kommunalvalet och säkrade sig därmed först makten av en icke ont anande befolkning och kan nu köra utan att behöva befara större konsekvenser.

Den andra skillnaden jag ser är att man försöker att framstå som transparent och genuint intresserad av medborgarnas åsikter den här gången. Att arrangera alla dessa medborgardialoger och gå på turné måste ha varit ett hästjobb för alla inblandade.

Oavsett politikernas åsikt så pratar deras handlingar ett tydligt språk: I Kramfors råder ingen demokrati.

Förra gången brydde man sig inte så mycket – man bara körde och ingen medborgare hade någon chans att vara delaktig.

Tredje punkten som sticker ut är den totala tystnaden från alla partier. Nuvarande debatt om skolan förs mellan befolkning och förvaltningschef. Okej, Thomas Näsholm är faktiskt också med men det beror mer på att han är ordförande för nämnden och mindre på att han är folkvald socialdemokrat. Men inte ett pip från oppositionen!

Det var en helt annan medienärvaro från de olika partierna under förra omgången.

Vad jag lär mig av det här är att politiken i Kramfors verkar se befolkningen som ett nödvändigt ont – man bryr sig inte om deras problem och bekymmer men behöver de för att kunna följa sina egna drömmar om makt och inflytande.

Förvaltningen verkar tro att medborgarna är en skara idioter som låter sig bländas av en (visserligen påkostad) rad teaterföreställningar. Siffrorna man visar ska förvirra istället för informera och ska dölja faktumet att man vill slakta Ytterlännässkolan för att kompensera ett stort stundande elevtapp i centralorten. Men förvaltningen kan i alla fall hänvisa till det egna uppdraget (budgetsanering) och strunta i samhällskonsekvenserna.

Det kan däremot inte politiken. Dess uppdrag är just att representera folkets vilja. Och att hålla käft när folksjälen blöder är den raka motsatsen till det egna uppdraget. Oavsett politikernas åsikt så pratar deras handlingar ett tydligt språk: I Kramfors råder ingen demokrati. Istället har vi en teknokrati: Det härskar en mindre grupp som i kraft av överlägsen kunskap och förmåga har makten.

Slutsatsen: Det är dags för en ny vind i Kramfors kommunalpolitik. Vi behöver ett nytt parti då alla gamla partier (ja, även V, C och SD) är oförmögna att representera befolkningens intressen. Vi behöver ett nytt parti som säger ja till samhällsservice i hela kommunen, som prioriterar lagstadgad verksamhet och har en tydlig och konkret vision för en framtida befolkningstillväxt.

Jan Lötberg

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons