Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags att städa Sveriges byggbransch – dödsolyckorna ökar

Byggbranschen har smutsats ned. För oss gör det ont att skriva så. Vi byggnadsarbetare har stor yrkesstolthet och tycker om våra jobb. Vi är händerna som bygger Sverige. Men likväl så behöver det skrivas.

När vi går in i avtalsrörelsen nästa år gör vi det i en byggbransch som på håll verkligheten präglas av lönedumpning, oseriösa aktörer och bristande arbetsmiljö. Därför lanserar vi nu vår kampanj för att städa upp i byggbranschen.

Vi byggnadsarbetare vet hur det faktiskt ligger till. Skräckexempel finns det många av. Arbetare som bygger bostäder för 35 kronor i timmen. Folk som jobbar 70 timmar i veckan. Svart arbetskraft som utnyttjas och sover på hårda golv.

Samtidigt slarvar företag med säkerheten. Dödsolyckorna i vår bransch ökar. Hittills i år har 15 personer omkommit på svenska byggarbetsplatser. Tusentals har skadats.

Under hösten genomförde svenska myndigheter kontroller av 100 företag på 75 byggarbetsplatser. Resultatet talar sitt tydliga språk. Hälften av företagen riskerar sanktionsavgifter. Var fjärde byggarbetsplats fick omedelbart stängas av på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister. Och det var närmare 30 fall av illegal arbetskraft.

De villkor och rättigheter som generationer av byggnadsarbetare kämpat för är under hot. Byggnads vill gå framåt medan andra krafter vill backa bandet till en tid då vi arbetare inte hade något att säga till om.

Stora svenska byggföretag och arbetsgivarorganisationer känner till den här verkligheten. Det är de själva som skapat den. Istället för att ha egen anställd personal eller anlita schyssta bolag tar de in underentreprenörer som rundar kollektivavtal och lagar. Huvudentreprenörernas egna kontroller håller inte måttet. I jakten på större vinster har lönedumparna välkomnats med öppna armar.

Men fler och fler företagare börjar nu vakna upp. De inser vilka krafter de släppt loss. Svenska bolag förlorar jobb och konkurreras ut av aktörer som dumpar löner och struntar i arbetsmiljön. Näringslivsorganisationernas strategi har kommit ikapp de egna medlemsföretagen. De har bitit sig själva i svansen.

Många har fått nog och kräver förändring. Byggnads växer och vi är nu över 104 000 medlemmar som tillsammans sätter ner foten. Mot fusk, mot lönedumpning och mot dålig arbetsmiljö. I nästa års avtalsrörelse kommer vi att ta strid för att vi ska kunna bygga Sverige på jämlika och rättvisa villkor. Vi hoppas att alla seriösa byggföretag som vill ha sund konkurrens kommer att kroka arm med oss.

Det är dags att städa byggbranschen.

Jim Sundelin, ordförande Byggnads MellanNorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel