Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags att prata om barnsäkerheten i samband med alkohol

På 60- och 70-talet så var det inte så mycket prat om barnsäkerhet. Vi åkte omkring i bilar utan säkerhetsbälte och föräldrarna rökte i bilen. Det fanns inga krockkuddar eller bakåtvända bilbarnstolar.  Vi cyklade utan cykelhjälm, lekte på byggarbetsplatser och hustak.

Som tur är så ser det annorlunda ut i dag. Sett till antalet dödsfall har barnadödligheten minskat med över 70 procent sedan 70-talet, så det har skett en stor positiv förändring tack vare ökad barnsäkerhet, nya lagar och förbud. I dag har både barn och föräldrar mycket bättre kunskaper vad gäller trafikvett, simkunskap och brandsäkerhet.

Men när det gäller riskerna med alkohol så pratas det inte så mycket om det, även om de flesta vet att det är olämpligt för mammor att dricka alkohol under graviditeten. Det är egentligen olämpligt både före, under och efter graviditeten sett ur olika aspekter. Vi läser ofta om att barnsäkra hemmet och det säljs en mängd barnsäkra produkter. De flesta hem är utrustade med tippskydd, kontaktskydd och barngrindar. Vi gömmer undan mediciner och produkter i städskåpet.

Trots det är olyckor i hemmet väldigt vanligt. Väldigt sällan förs alkoholen fram som en säkerhetsrisk. Men det säger sig självt att riskerna ökar om föräldrarna druckit alkohol. Uppmärksamheten och uppsikten minskar och det är lätt att det uppstår olyckor i samband med matlagning, i närheten av vatten eller i trafiken. I år kom det ut en ny forskningsrapport ”Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa” som IOGT-NTO har hjälpt till att ta fram. Rapporten är författad av några av världens främsta alkoholforskare. Nu liksom på 70-talet är det främst sjukdomar och missbildningar som ligger bakom ett spädbarns död. En del av dessa missbildningar uppkommer från alkohol. Alkohol kan orsaka missfall, för tidig födsel och plötslig spädbarnsdöd. Även låg alkoholkonsumtion ökar risken för vissa konsekvenser.

Vad få känner till är att pappan också bär ett stort ansvar. Mäns alkoholkonsumtion påverkar spermierna och kan orsaka skador på fostret. Det finns även risk att det går vidare till följande generationer då alkohol kan orsaka förändringar på spermiernas arvsmassa. Att avstå alkohol är gynnsamt både när det gäller fertiliteten och barnets hälsa. Alla i samhället kan hjälpa till och ta ansvar för barnen genom att utmana alkoholnormen.

Väldigt många dricker alkohol bara för att uppfylla sociala förväntningar och egentligen inte för att de varken har lust eller behov. Vi är skyldiga barnen en trygg, hälsosam och positiv uppväxt. Denna vecka är det Folknykterhetens vecka och årets tema är just ”Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa”. Från IOGT-NTO vill vi uppmärksamma det som egentligen borde vara självklart. Barn och alkohol hör inte ihop. Alla föräldrar vill sina barns bästa och barnen behöver de bästa föräldrarna. Det är ett högt spel vi spelar, med barnen som insats, om vi nonchalerar riskerna med alkohol.

Rose-Marie Byström, IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel