Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dagbarnvårdarnas uppgång och fall i Ö-vik

 
Dagbarnvårdare i Örnsköldsvik riskerar att försvinna
Visa alla artiklar

Det fanns en tid då dagbarnvårdare hade en helt annan status än vad de uppenbarligen har i dag. Antalet anställda uppgick som mest till 300. I förhållande till folkmängden så kan det ha varit flest i landet.

Kan en bidragande orsak till nedläggningen av dagbarnvårdare vara att verksamheten inte längre är lika lönsam för kommunen? Kalla fakta visar att vinsten förr var mellan 10 000 till 15 000 per barn och år i jämförelse med kostnaden för en daghemsplats.

Till skillnad mot Umeå kommun så relaterades inte avgifterna till de faktiska kostnaderna. När öronmärkningen av statsbidragen började att betalas ut som en klumpsumma, i början av 1990-talet, skapades förutsättningarna för att göra barnomsorgen till en mycket lönsam mjölkko. Vinsten inom barnomsorgen kunde användas till annan verksamhet i kommunen.

Mona Lundin

Förskollärare och debattör i barnomsorgsfrågor sedan 1984

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel