Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dagbarnvårdare: ”Park (S) har fel – vi utvecklar oss ständigt”

Artikel 9 av 13
Dagbarnvårdare i Örnsköldsvik riskerar att försvinna
Visa alla artiklar

Jag har jobbat som dagbarnvårdare, som numera benämns ”annan pedagogisk verksamhet”, i 35 år och röstat på Socialdemokraterna nästan lika länge – men nu är det slut med båda!

Jag älskar att arbeta med barn och är stolt över det jobb jag gör! Därför höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste i Örnsköldsviks Allehanda den 26/1 om dagbarnvårdarnas möte med Park och Nyhlén. Där hänvisade Park till en statlig officiell utredning och menade bland annat att ett av skälen till att avveckla dagbarnvårdarna är att barn hos dagbarnvårdare blir sämre intellektuellt än de barn som vistas i förskolan. Jag har själv två barn som har vistats i mina barngrupper under sin uppväxttid och om man tolkar Parks ord skulle de inte kommit någon vart i livet. En har ett eget företag inom handeln och den andra är chef i Telia-fiber med 19 anställda under sig. Hur kan detta då ha gått till?

Jo, genom vår tro på barn och att vi ständigt utvecklar oss inom yrket. Jag har läst rapporten som Park åberopat och överskrifter lyder: ”Kvalitet och likvärdigheten i fritidshem och annan pedagogisk verksamhet måste stärkas.” Där kan man läsa att det finns väl fungerande verksamheter, men att det också finns barn som vistas barnomsorg som inte stimulerar deras lärande och som gör att de är sämre förberedda för skolstarten. Det rapporten trycker på är att pedagogisk omsorg, dagbarnvård, växer i segregerade områden och att det finns stora problem med att barnen inte får träna det svenska språket. Det problemet har vi inte här i Örnsköldsvik.

Park pratade floskler som ”dagbarnvårdare har gjort ett fantastiskt arbete förr, men utvecklingen går framåt”. Han borde vara bättre beläst, för att vi dagbarnvårdare har naturligtvis utvecklat vår verksamhet. Det går inte att jämföra dagens arbete med hur det var förr. Då var det mer ”barnpassning” och nu är det enbart pedagogisk omsorg. Jag tycker att både Park och Nylén borde göra ett verksamhetsbesök hos någon dagbarnvårdare innan de uttalar sig.

Det finns en sak som jag är ense med Park om och det är att förskolorna i Örnsköldsvik bedriver en fantastisk verksamhet. Men man kan inte jämföra de båda verksamheterna med varandra. Förskolorna har mer stöttning, ekonomiska förutsättningar samt utbildad personal, men inom en institutionsmiljö. Dagbarnvårdare bedriver en pedagogisk omsorg i hemmiljö med mindre barngrupper.

Jag tror att vi alla behövs, det finns barn som inte klarar av förskolemiljö likaväl som det finns barn som inte klarar av dagbarnvårdar-miljö.

Jag undrar hur oppositionen ser på dagbarnvårdare som yrkesgrupp så att jag vet hur jag ska rösta vid nästa val.

Till sist önskar jag att alla som vill ha kvar valfrihet till barnomsorg och en levande landsbygd, tänker på skol- och förskoleplanen, att noga fundera på hur ni ska rösta nästa val. Det enda jag vet är vilket parti jag absolut inte ska rösta på i nästa val!

Besviken Dagbarnvårdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel