Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Covid-19 – en pandemi som ger oss en käftsmäll för att kunna resa oss starkare än innan

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Hur många gånger har vi inte hört våra unga säga att skolan är det tråkigaste de vet, och hur många gånger har vi inte underskattat vårdens och omsorgens kapacitet. Helt plötsligt hamnar vi i en pandemi, och våra värderingar ändras avsevärt. Kan det vara så att covid-19, den smitta som vi i vardagligt tal kallar coronaviruset, var precis det vi behövde för att ändra våra värderingar?

Vi lever i en tid där vi slösar med våra resurser, en tid där våra unga pratar om hur värdelös de anser att skolan är. Vi lever i en tid där vi underskattar vårt samhälles förmågor och kapacitet. Det är beundransvärt att se vår trångsynthet, hur den påverkar vårt samhälle och våra värderingar. Vård, skola och omsorg är några av de pusselbitar i det stora pusslet som oftast slarvas bort. Men om vi slarvar bort en del av pusselbitarna, om vi underskattar viktiga delar av vårt samhälle så kan pusslet aldrig bli helt. Om pusslet skall bli helt så krävs samtliga bitar, likaså med ett fungerande samhälle.

I och med att covid-19 tar fart och sprids så ändras våra värderingar. Helt plötsligt så börjar vi leta efter de försvunna och bortslarvade pusselbitarna. Våra unga inser skolans vikt för deras framtid, vår vårdpersonal hyllas som aldrig förr, och vi har fått oss en ordentlig ögonöppnare. Vårt tidigare slöseri med våra resurser minskar och tidigare underskattning av samhällets kapacitet och förmågor försvinner då vi inser att de gör allt som står i dess makt för att garantera vår hälsa och samhällets funktion. Covid-19 har tagit oss ett steg tillbaka från vår ”comfortzone” och givit oss det perspektiv som vi behöver på vårt samhälle. Ett enat samhälle är ett starkt samhälle, och den enigheten tog covid-19 fram hos oss. Om man bortser från det tragiska faktum att viruset tagit många människors liv och påverkat många fler, var covid-19 det vi behövde för att ändra våra värderingar. Den pandemi som råder gav oss den käftsmäll som fick oss att nå botten och det gör att vi reser oss starkare än innan.

När vi nu hör våra unga säga att de saknar skolan, när vi nu ser hyllningarna till vården och omsorgen, kom då ihåg att utan det mörker som vi befinner oss i hade vi aldrig kunnat sett de ljus som vi just nu beskådar.

Marcus Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel