Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Centerpartiet vill satsa mer på kommuner och regioner

Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar, inte minst vad gäller sjukvården. En åldrande befolkning, krav på mer specialistkompetens och ett vikande skatteunderlag skapar ett ökat tryck på välfärden.

Kommuner och regioner kommer att få ytterligare fem miljarder kronor i budgeten för 2020. Men det räcker inte. Centerpartiet kommer därför redan i vårens budgetförhandlingar med regeringen och Liberalerna driva på för mer pengar till kommuner och regioner.

Vi vill också se fler riktade statsbidrag förvandlas till generella statsbidrag. Genom att ge Sveriges kommuner och regioner mer frihet att själva prioritera vad som är viktigt kan varje skattekrona användas mer effektivt utifrån lokala förutsättningar.

I och med Januariavtalet har Centerpartiet även drivit igenom en genomgripande primärvårdsreform som ger rätt till en fast läkarkontakt för varje patient, en uppdaterad kömiljard, samt betald utbildning och fler karriärtjänster för sjuksköterskor.

Vi behöver jobba ännu mer med förebyggande hälsovård och göra vården till en mer attraktiv plats att arbeta inom. Dessutom vill vi underlätta för vårdpersonal att göra karriär, och ge fler läkare och barnmorskor möjlighet att driva egna vårdmottagningar och mindre förlossningskliniker.

Vi ser ett behov av ytterligare kraftfulla satsningar för att säkra hela Sveriges tillgång till nära, trygg och tillgänglig vård. Vi ser hur vårdpersonalen varje dag kämpar tappert för att ge människor bästa möjliga vård, trots hög belastning och stress. Verkligheten vi står inför kräver att staten tar ett större ansvar.

För att vända utvecklingen krävs Centerpolitik, som ser till att skatteintäkterna ökar. Centerpartiet arbetar för att det ska bli både billigare och lättare att hitta ett jobb eller starta företag. Vi genomför politik som gör det mer attraktivt att bo och leva även utanför de större städerna, så att fler människor får en trygg sjukvård de kan lita på.

Ida Stafrin, distriktsordförande Västernorrland (C) , Jonny Lundin, oppositionsråd Region Västernorrland (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel