Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Centerpartiet säger nej till besparingsförslagen på sjukhusen

Artikel 39 av 42
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Specialistvården i Region Västernorrland har ett mycket svårt ekonomiskt läge. Inledningsvis vill Centerpartiets regiongrupp därför klargöra att även vi som oppositionsparti i regionen har ett ansvar att hantera detta gentemot Västernorrlands skattebetalare.

Region Västernorrland är mitt i den politiska beslutsprocessen gällande en ny hälso- och sjukvårdsorganisation, med ambitionen att stärka den nära vården i Västernorrland och med ett särskilt fokus på äldre, multisjuka och kroniker genom inrättande av olika närsjukvårdsområden i länet, vilket även stärker det lokala ledarskapet. Vår mening i Centerpartiets regiongrupp är därför att flera av de utbudsförändringar som nu föreslås av förvaltningen gällande kostnadsreducerande åtgärder inom specialistvården går direkt på tvären mot en utvecklad nära vård i hela Västernorrland.

Vi i Centerpartiet säger därför redan nu nej till en nedläggning av specialistvårdens mottagningsverksamhet i Härnösand. Nej till en nedläggning av läkarmottagning öron-näsa-hals vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. Nej till en avveckling av kvarvarande kirurgi vid sjukhuset i Sollefteå. Nej till att avveckla operationsverksamheten inom ortopedi (planerad vård) vid sjukhuset i Örnsköldsvik och med detta en neddragning av 21 vårdplatser vid sjukhuset. Samt nej till en neddragning av 13 vårdplatser inom psykiatrin i länet.

När det gäller övriga förslag från förvaltningen gällande avveckling av vårdplatser och verksamheter så krävs fördjupade analyser, närmare beskrivningar av konsekvenserna ur ett styrkortsperspektiv samt arbetsmiljö-, risk- och patientsäkerhetsanalyser innan vi är beredda att ta ställning till dessa. Vi står dock bakom förslaget om en fortsatt uppbyggnad av Cancercentrum vid sjukhuset i Sundsvall.

Avslutningsvis vill Centerpartiets Regiongrupp betona vikten av ett större fokus av politiken, i Hälso- och sjukvårdsnämnden, på Specialistvårdens produktivitet och effektivitet samt en hållbar bemanning och att dessa frågor inte ensidigt överlämnas till förvaltningsledningen att bemästra.

Roger Byström (C), Örnsköldsvik, gruppledare i regionen

Sanna Jonsson (C), Sundsvall, vice gruppledare i regionen

Jonny Lundin (C), Härnösand, oppositionsråd i regionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel