Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: C: Vi vill ha nya coronaregler för evenemang – med mindre fokus på maxantal

Coronapandemin har slagit som en hammare mot såväl kultur- och fritidsevenemang som de stora publiksporterna. Samtidigt visar bekämpningen av pandemin, paradoxalt nog, hur viktigt kulturen, motionsidrotten och sporten är för människor.

Att artister och sportklubbar drabbats hårt har knappast undgått någon. Att inställda sociala evenemang, inte minst konserter, motionslopp och matcher, är något som människor verkligen saknar har inte uppmärksammats lika mycket. Kanske beror det på att saknaden växt fram gradvis, men nu längtar många med oss starkt efter gemensamma upplevelser av rörelse, kultur och sport, där smittskyddet upprätthålls!

Sedan ett par månader tillbaka har ett antal företrädare för dessa event börjat höja rösten med krav om nya coronaregler. Vi instämmer i behovet av nya regelverk, som gör det möjligt för dessa rörelser som lever på stora evenemang och sociala sammankomster att överleva en lång tid av Coronabekämpning. För det är också avgörande att det uthålliga smittskyddet inte omkullkastas genom förändrade regelverk, eller genom att människor tappar respekten och förståelsen för behovet av smittskydd. Särskilt i dessa dagar då det syns tydliga tecken på att antalet smittade ökar igen i Sverige.

Vi är inte smittskyddsexperter, artister eller elitidrottare. Men vi känner ett mycket starkt engagemang för kulturens och idrottens betydelse för folkhälsan. Vi har mycket stor respekt för den livsfarliga pandemi som just nu plågar vårt land liksom resten av världen. Med andra ord ser vi det som helt nödvändigt att Folkhälsomyndigheten tillsammans med kulturens och idrottens företrädare finner nya regelverk, som på ett rimligt sätt säkrar såväl smittskyddet som evenemang med exakt antal personer närvarande.

Centerpartiet efterlyser regler som mer fokuserar på fysisk distans mellan människor än på maxantal vid olika sociala evenemang. Vi vill göra allt vi kan för att bidra till att såväl kultur- och fritidsliv som publiksporter här i Västernorrland får regler som gör det möjligt att leva under lång tid av bekämpning av Covid19.

Per Lodenius (C), riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson

Anne-Li Sjölund (C), vikarierande riksdagsledamot

Ida Stafrin (C), distriktsordförande Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel