Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: C: Vänstermajoritet vill förbjuda vänstersväng – beslutet om Nybrogatan inte rimligt

 
Planerna för Nybrogatan i Härnösand
Visa alla artiklar

Vid Samhällsnämndens januarimöte röstade majoriteten (S, MP, V och KD) igenom ett så kallat inriktningsbeslut för projektering av Nybrogatan i Härnösand. Beräknad kostnad 50 miljoner, sannolikt dyrare. Centerpartiet yrkade på återremiss för att få ett bättre underlag och konsekvensanalys av projektet och övriga oppositionen hakade på.

Beslutet innebär att vänstersväng skulle förbjudas på Nybrogatan. Först vid korsningen med Brunnshusgatan, där det föreslås en rondell, kan man köra 360 grader, alternativt svänga vänster in på Brunnshusgatan och härifrån komma vidare mot exempelvis Tobaks och First Hotell Stadt nere vid Skeppsbron. Sannolikt kommer detta att innebära ökad trafik förbi skolor och boende och fordonstrafiken kommer att få köra längre sträckor vilket också inverkar negativt på miljön.

Beslutet innebär också att Nybrogatan blir enfilig i båda riktningarna, med en trädplantering i mitten. Snöröjningen, som redan i dag är besvärlig, försvåras ytterligare och blir sannolikt också dyrare. Vid stora snömängder, som vi ju vet kan komma, försvåras snöröjningen i och med avsmalning av gatan och trädplantering.

Cyklister skulle få använda Trädgårdsgatan eller Pumpbacksgatan istället och Storgatan mellan Nybrogatan och Pumpbacksgatan ska också göras om till gågata.

Majoritetens beslut innebär vissa fördelar för gång- och cykeltrafiken, vilket vi ser positivt på men det är inte rimligt att det ska bli krångligare för all annan trafik – det är många som behöver ta sig till Härnön från fastlandet. När antalet alternativa vägar till ön är få så anser vi det olämpligt att genomföra så många begränsningar av framkomligheten som inriktningsbeslutet medför. Vi hoppas att vi får medhåll i våra farhågor när projektet kommer till kommunfullmäktige och att man låter förslaget gå tillbaka till Samhällsnämnden för omtag. Andra viktiga infrastrukturprojekt står också på kö.

Majoritetens beslut är inte rimligt.

Per-Eric Norberg (C), ledamot i kommunfullmäktige och samhällsnämnden

Lillemor Andersson (C), ersättare i kommunfullmäktige och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel