Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Byggnads: Så stoppar vi jobbdöden

Förra året dog tio personer i jobbet på byggarbetsplatser i Sverige. På morgonen gjorde de frukost, förberedde sina barn för förskoledagen och sa hej då till sin partner i tron om att ses på eftermiddagen. Men de kom aldrig hem igen. Och i år har tragedin upprepat sig fyra gånger i byggbranschen.

Det finns stora brister i arbetsmiljöarbetet och lagarna som reglerar det. Arbetare dör på jobbet men ingen döms, skyddsombud förhindras i sitt uppdrag och myndigheter saknar resurser. Trots att Sverige har en nollvision ökar dödsolyckorna på våra arbetsplatser.

Vi ställer nu sex konkreta krav för att få stopp på jobbdöden:

1. Hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott. Att brister i arbetsmiljö som orsakar dödsfall inte straffas är oacceptabelt. Alltför ofta väljer åklagare att inte väcka åtal för att ansvarsfrågan inte kan utredas straffrättsligt.

2. Straffsanktioner när skyddsombud utestängs. Arbetsmiljöverket ska kunna utdöma sanktionsavgift när skyddsombud inte tillåts vara med vid riskbedömningen.

3. Ordentlig utbildning för byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U). Idag krävs endast en dags utbildning för Bas-U, den som ansvarar för att hålla ihop arbetsmiljöarbetet. Det är otillräckligt för en så viktig roll och måste förbättras.

4. Släpp in regionala skyddsombud (RSO) på arbetsplatserna. RSO förhindras idag att kontrollera arbetsmiljön på många arbetsplatser. Därför kräver vi ökad tillträdesrätt för RSO hos företag som saknar skyddskommitté.

5. Fler inspektioner på byggarbetsplatser. Politikerna måste prioritera mer resurser till Arbetsmiljöverket så att myndigheten kan göra fler inspektioner och sätta dit oseriösa företag som inte sköter sig.

6. Nuvarande föreskrifter måste efterlevas. Regeringen måste ge Arbetsmiljöverket uppdrag att samla arbetsmarknadens parter så att arbetsmiljöarbetet börjar fungera bättre här och nu.

Förra året var det blodigaste året på svensk arbetsmarknad på länge och 2019 har haft en beckmörk inledning. Det handlar inte om siffror som adderas till en tabell i en myndighetsrapport och sedan glöms bort. Det är människoliv som slocknar alldeles för tidigt och barn som förlorar sin förälder, anhöriga som blir av med någon de älskar och byggnadsarbetare som sörjer sin kollega.

Byggnads står redo att möta upp alla satsningar mot dödsolyckor med våra tusentals skyddsombud och förtroendevalda som alla vill förstärka arbetsmiljöarbetet.

Om politiker och byggföretag på riktigt vill stoppa jobbdöden så är det dags att visa det nu.

Jim Sundelin, ordförande Byggnads region Mellannorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel