Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bygg klimatvänligt i Örnsköldsvik – ta in hållbarhet i bedömningen

Artikel 7 av 8
Bostadssatsningar i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Tack, Allehanda, för artikeln om Jonathan Jeppssons bok, ”Åtta steg mot avgrunden”. Citat ur artikeln: ”Få vågar prata klarspråk om hotet vi står inför. Politikerna duckar och människor sätter allt sitt hopp till tekniska innovationer”.

Det som tycks engagera många i vår stad är bygget på Varvsberget i Örnsköldsvik. Det finns dock minst sex ytterligare projektplaner i Örnsköldsvik med stora bostadshus eller dylikt.

Naturskyddsföreningen noterar att ingen av de som driver dessa storstilade projekt har en klar ambition att bygga hållbart. Undantaget är Byggsigurds planer på ett ”Bonn-Olles torn” som planeras bygga i trä.

Vi är rädda att politikerna inte tar in hållbarheten i bedömningen. I sin önskan att det ska byggas ser de mellan fingrarna om husen uppförs med nödvändig hänsyn till vår gemensamma framtid.

Vi vill att man ska ta estetiska hänsyn och inte heller göra stora ingrepp i den fina natur som fortfarande finns på gångavstånd från stadskärnan. Med hänsyn till klimathotet vädjar vi dessutom till politiker och byggherrar att bygga på sådant sätt att CO2-utsläpp minimeras. Viktigast där är att bygga i det material som ger minsta utsläppet, nämligen trä.

Andra kriterier för hållbart byggande är att inte låta bilägande vara en förutsättning för att bo i de byggda husen. Det ska alltså finnas möjligheter att åka kollektivt, cykla och gå för att ta sig till affärer, skolor, primärvård mm.När man bygger bör man ha ett hundraårsperspektiv.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur Örnsköldsvik ser ut om hundra år, men försök åtminstone att på möjliga sätt bidra till att vi når riksdagens uppställda klimatmål 2030.

Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel