Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bygg inga fler luftslott i Region Västernorrland – låt Österåsen vara kvar

 
Österåsens framtid utreds
Visa alla artiklar

Till ledande politiker och tjänstemän inom Region Västernorrland.

Jag ser att ni fortsätter jakten på miljonerna och att ni fortsätter bygga luftslott. Ni försöker skapa en utopisk "God och nära vård". Samtidigt under er jakt på miljonerna där verksamheter ska slås i hop eller stängas tillsätts olika nya tjänster. Tjänster som inte direkt berör hälso-och sjukvårdsnämnden och därmed inte påverkar dess budget.

Jag slutar snart inte att förvånas. Om det skulle läggas ett förslag som innebär att 2 av länets 3 sjukhus ska läggas ner, samt att viss verksamhet ska flyttas ut till vårdcentralerna, skulle jag inte bli förvånad.

Nu i dagarna har vi fått veta att verksamheten på Österåsen utreds. I framtiden ska Region Västernorrland satsa på förebyggande vård istället för rehabilitering och detta ska skötas av vårdcentraler och hälsocentraler. Vi vet också sedan tidigare att i jakten på miljonerna så finns minskning av antalet bassänger med på åtgärdslistan.

Ni håller på och bygger luftslott. Skapar en utopi som ni stenhårt tror på. Men att tro att våra vårdcentraler och hälsocentraler ska kunna ersätta den vård och den kompetens som finns på Österåsen är naivt. Primärvården har under åren fått utökat uppdrag och följden av detta har lett till en primärvård som på många håll idag inte håller måttet. Det är viktigt att satsa på förebyggande vård men lika viktigt är det att satsa på rehabilitering.

Låt Österåsen finnas kvar och utveckla det till ett rehabiliterings- OCH förebyggandecenter. Splittra inte den unika vård och kunskap som finns där. Ge istället Österåsen i uppdrag att sprida sin kunskap till hälsocentralerna och vårdcentralerna. Österåsen ska fortsätta på sin unika bana och vara en läkande och kunskapsspridande källa för länets medborgare och våra vårdcentraler och hälsocentraler.

Bygg inga fler luftslott, tack.

Jenny Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel