Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Brist på barnfamiljer i Nyland och Bollstabruk om skolorna läggs ned – utarma inte vår bygd

Artikel 5 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Jag har några öppna frågor angående planerna på nedläggning av skolor i Nyland/Bollstabruk:

■ Varför ska det besparas på fungerande verksamheter när det är i Kramfors/Lunde som elevunderlaget sviktar?

■ Varför ska det besparas på skolor i de två näst största orterna i kommunen, när befolkningen efter år av utflyttning nu ökar, skolorna är överfulla och det är årslånga köer till förskolorna, och då främst i Nyland?

■ Vad kommer det att kosta att anpassa alla lokaler till nya ändamål? Vad jag förstår så är det inte i samma budget men det är ju ändå pengar ur Kramfors kommuns kassa?

■ Vad hände med de 20 miljoner som utlovades till Kramfors för en jämlik skola? Går de pengarna bara till Kramfors och Höga kustens skolor? För här i Nyland/Bollstabruk känner vi inte alls att det är varken jämlikt/demokratiskt eller tryggt när sådana här förslag kommer om våra fungerande skolor.

■ Hur motiveras det rent etiskt och moraliskt att en ny skola byggdes i Nyland för våra skattepengar och nu är nedläggningshotad? Vem tar ansvar för det?

■ Hur mycket kommer skolskjutsarna att kosta? Föräldrar kommer få längre avstånd till skolorna och tvingas köra mer. Hur funkar det när vi ska bli mer miljömedvetna, köra mindre och bensinpriserna att ökar?

■ Hur ser ni på det kommande valet? Det här river upp ett stort missnöje hos befolkningen som redan känner att det mesta på landsbygden läggs ned och populismen kommer tyvärr att öka.

■ Våra orter står inför ett generationsskifte, skolorna gör att Nyland och Bollstabruk blir mer attraktivt för barnfamiljer. Utan skolor kommer folk att flytta, människor kommer inte välja att flytta hit. Vilket kommer att resultera i att företag läggs ned, befolkningsmängden kommer återigen att minska.

■ Små barn kommer att få kliva upp tidigt om morgnarna och åka flera mil till skolan. Hur mycket ork kommer de ha att ta in och lära sig på skolan?

■ Hur kunde politikerna i Kramfors kommun gå ut innan valet och säga att det fanns inga planer på att lägga ned skolor? Har det inte lagts ner tillräckligt med skolor i den här kommunen?

■ Varför byggs det fler bostäder i Kramfors när antalet födda barn minskar? De bostäderna kanske skulle satsas i Nyland istället där det är långa bostadsköer.

■ Är det inte lönsammare att göra Ytterlännäs till en 6-9-skola, bygga ut förskolorna som har ett utökat behov med en extra avdelning?

Utarma inte vår bygd. Ge er inte på oss grundpelare i samhället, det är vi som är Kramfors kommuns framtid. Spara inte på våra barn. Vi har valt att bo och leva här, så snälla gör det möjligt för oss.

En trött Nylandsmamma

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs även:

► [+] Så här ser diskussionen om skolor och förskolor i Kramfors ut – kan bli flytt och nedläggningar

► [+] Besparingskrav i Kramfors – kan kanske innebära färre skolor: "Behövs strukturella åtgärder"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons