Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Blir p-huset vid Kronan en ”plusaffär” om stans butiker klappar igen?

Artikel 3 av 5
Ö-viks kommun planerar jättegarage
Visa alla artiklar

Vill inleda med att påpeka att jag är den förste att applådera kommunpolitiker med visioner. Men när jag läste ÖA, tisdagen den 23 mars, och fick vi ta del av planerna på ett parkeringshus med ungefär 355 platser till en kostnad av 131 miljoner skattekronor, satte jag morgonkaffet i vrångstrupen.

När hostattacken lagt sig, konstaterade jag att motivet uppges vara ett konstaterat underskott om 755 parkeringsplatser i centrum som måste balanseras. Då undrar jag, när gjordes den kalkylen och vilken empiri ligger till grund för den slutsatsen? Jag undrar, eftersom jag arbetar i centrum och har under det senaste året inte sett något annat än tomma parkeringsrutor.

Vi har i dag en verklighet där stadens handel, restauranger och krogar går på knäna. Vi har handlare, caféägare, restauratörer och krögare som, förutom att de försöker hålla sina verksamheter igång, ägnar dygnets resterande timmar åt att räkna ut hur de ska lyckas rädda sina respektive verksamheter. Formeln för ett levande centrum är egentligen enkel att förstå: handeln drar folk till centrum. Vid stadbesök vill folk fika och äta lunch. Utan handeln, inga caféer eller restauranger. Vi som jobbar inom lokal handel i Örnsköldsvik, har noterat en negativ effekt i att människor i allt högre grad handlar på nätet, som substitut för stadsbesöken. Fikar och äter gör man också hemma. Alla som kan något om konsumentbeteende vet att detta troligen inte är en tillfälligt.

Det handlar om ett av olyckliga omständigheter påtvingat och utdraget byte av köpbeteende, som riskerar att bli bestående, kanske för all framtid. Är det bara jag som tänker – vad ska vi med ett parkeringshus till om det inte finns vare sig handel eller restauranger kvar i stan, när pandemin är över? Motivet att ändå investera i ett stort parkeringshus är att ”allt kommer snart att bli som vanligt igen”. Men vem vet det med säkerhet? Och i förlängningen, om etablerade butiker i centrum klappar igen, vem vågar ta risken att starta nya butiker inom överskådlig tid? Ändå tror Mikael Malmén att bygget av parkeringshuset kommer att bli en ”plusaffär”. Ser han skattebetalarnas shoppingtur som en möjlighet att tjäna extra pengar? I flera städer i Norrland (Piteå, Härnösand och Sollefteå för att nämna några) har man eller ska man börja hålla en till tre timmars fri parkering via P-apparna. Det är väl investerade pengar för att stimulera centrumhandeln, caféerna och restaurangerna, om det är det man vill.

Till Mikael Malmén frågar jag, har du övervägt risken att parkeringshuset kanske bara blir en kraftigt överdimensionerad och, för oss skattebetalare, extremt dyr personalparkering för kommunanställda och politiker? Till alla Ö-viksbor vill jag rikta en uppmaning: handla i de lokala butikerna i dag, om ni vill ha dem kvar i morgon. Försvinner en stor andel av butikerna, försvinner även det breda utbudet av caféer och restauranger. Vad har vi kvar att glädjas åt då?

Jan Nygren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel