Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Blir bedrövad av vårdcentralernas situation – regionpolitiker, prioriteras primärvården i Västernorrland?

Sedan början av 1980-talet har undertecknad varit verksam i primärvården i Västernorrland. Alltsedan dess har politiker i landsting men även riksdag med jämna mellanrum utlovat större eller mindre satsningar på primärvården under paroller som ”primärvården ska utgöra sjukvårdens bas”. Under senaste valrörelsen utlovade flera av landstingets/regionens partiföreträdare att satsa rejält på primärvården i vårt län och på riksnivå har särskilda utredare pekat på vikten av riktade satsningar av olika slag på primärvården i landet.

Inte bara verksamma i primärvården utan även sjukhusföreträdare är införstådda med att en välfungerande primärvård är av största betydelse inte bara för att vårdcentralerna ska ges möjlighet att klara av den verksamhet man förväntas bedriva, utan också för att sjukhusen ska kunna inrikta sig på den specialistsjukvård man ska sköta och inte behöva ägna tid åt patienter som rimligen ska handläggas inom primärvården.

För att detta ska bli verklighet krävs betydande ekonomiska resurstillskott till primärvården för att bland annat möjliggöra en rimlig arbetsbelastning med färre listade personer på respektive läkare och därmed förbättrad kontinuitet för såväl patienter som vårdgivare. I annat fall riskeras ytterligare vakanser med åtföljande ökat, kostsamt hyrpersonalbehov för att klara verksamheten.

På riksplanet har ännu inga beslut tagits i enlighet med utredarnas förslag. Inom Region Västernorrland satsar man på primärvården genom att lägga ner eller filialisera vårdcentraler.

Vis av erfarenhet blir jag dessvärre inte förvånad men däremot bedrövad över detta sätt att ”prioritera primärvården”. Beklagligt nog stavas sjukvård för det allra mesta sjukhusvård. Eller har ni regionpolitiker någon genomgripande förändring vad avser primärvården i Västernorrland, på gång?

Kjell Näslund, allmänläkare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel