Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Biskopen utsatt för en slags nutida häxbränning – tidens tro drabbar kvinnorna

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

"Här brann häxbål 1675

Kvinnor dog

Män dömde

Tidens tro drabbar människan”

Texten finns på minnesstenen på häxbränningsplatsen på berget i Torsåker, där 65 kvinnor mördades av män år 1675. Kvinnor som tvingades leva i en grotta under svält och umbäranden innan männen brände dem på bål. Erkände kvinnorna sina gärningar blev de halshuggna innan bålet. Om de inte erkände (vilket var de flesta) brändes de levande och kvarlevorna slängdes i en närliggande sjö. I spetsen gick den fanatiska prästen som sades stänga in barn i en ugn och tända på halm utanför med hot mot barnen om de inte angav sina kvinnliga släktingar som häxor. Det hände här i Västernorrland.

När stiftets styrelse nu år 2020, med en manlig politiker i spetsen, vill avsätta vår kvinnliga biskop under diffusa och osammanhängande anklagelser framstår det mer och mer som en slags nutida häxbränning. Hon är ”bestämd och snabb i beslut”, ”bryr sig inte om att behaga (män), har pondus och är påläst.” Egenskaper som om de sades om en man skulle betraktas som goda egenskaper.

Om en man inte klarar av en kompetent och duktig kvinna så är det dags för honom att ändra på sig. Eller kliva av. Det är dags för kyrkan att göra upp med sin häxbränningshistoria och avsluta. Att gå före och visa på bättre sätt.

Häxbränningarna om än i modern tappning måste få ett slut. Under de senaste åren har vi upplevt ett antal av dessa moderna häxbränningar där kvinnor på vaga och godtyckliga grunder fått lämna toppjobb. Ett exempel är Näringslivsbolaget i Sundsvall där den kvinnliga vd:n fick lämna då den manlige politikern inte klarade av en stark och kompetent kvinna.

Till biskopen: Stå på dig. Säg absolut inte upp dig. Vägra allting. Låt dem ta ärendet till arbetsdomstolen. Både för din egen skull men också för oss andra kvinnor som vill kunna ta toppjobb utan att riskera att bli utsatta för något liknande. Vi står runt omkring dig.

Till styrelsen: Skäms. Backa. Till kvinnorna i styrelsen ”det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” citat Madeleine Albright.

Till styrelsens politiska organisationer: Ta era ledamöter i örat. Se till att de avgår.

Till kyrkans centrala organisation: Ingrip.

Kvinnor i Västernorrland: Vi mobiliserar. Skämmer ut de som inte kan agera vettigt. Säger ifrån. Går ur kyrkan. För vår egen och våra döttrars skull.

År 1675 anklagades kvinnorna för att flyga på en uppochnervänd ko. Med syftet att kunna mörda dem. Hur är det idag? Tidens tro drabbar kvinnorna.

Harold Gote har talat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel