Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Biskop Eva Nordung Byström: Våra liv är sammanflätade som vinden i trädens kronor

Denna vår och försommar har psalmen ”Härlig är jorden” sjungit i mitt huvud. Jag tror det beror på krocken mellan den overkliga pandemin och dessa fantastiska årstider. För i denna psalm ryms både naturens skönhet och livets förgänglighet.

Psalmen rymmer också en hoppfull bild som tilltalar mig: pilgrimsvandringen. Ordet pilgrim, från latinets peregrinus, betyder främling. En tidig kristen bild av vår livstid och tro var att vi är främlingar på livsvandring mot vårt egentliga hem.

För livet är ju som en vandring. Snåriga igenvuxna stigar byter av lättgångna landsvägar. Vi möter både tunga uppförsbackar och hänförande utsikter. Ibland hittar vi vägen, ibland går vi vilse. Vi känner oss ibland som främlingar i tillvaron och vi längtar efter ett sammanhang. Ja, vi är pilgrimer i tiden.

Psalmens bild av en vandring som inte begränsas av tid och liv ger samtidigt tröst och mod. ”Släkten följa släktens gång”. Så har skett i alla tider och jag ingår i det. Den insikten hjälper mig leva här och nu och hantera min rädsla och litenhet i mötet med liv och död. Jag vågar tro att tillvaron är mer än det vi ser och förstår, att vi är en del av något större.

Detta vill också ”de fagra riken på jorden” påminna oss om. Vi är uppbyggda av samma celler och molekyler som träden, djuren, gräset och stjärnorna. Allt hör ihop samtidigt som allt har sin tid och plats. Våra liv och evigheten är sammanflätade som vinden i trädens kronor. Vi är inte ensamma på pilgrimsvandringen och vi har ett hem. Låt den insikten fylla dig med tröst och livsmening denna speciella sommar.

Härlig är jorden, härlig är Guds himmel,

skön är själarnas pilgrimsgång.

Genom de fagra riken på jorden

gå vi till paradis med sång.

Tidevarv komma, tidevarv försvinna,

släkten följa släktens gång.

Aldrig förstummas tonen från himlen

i själens glada pilgrimssång. (SvPs 297)

Eva Nordung Byström

Biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel