Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Biblioteket i Ö-vik – en otillgänglig inrättning

Kritiken över biblioteket i stan ska inte riktas mot personalen. De är vänliga och hjälpsamma. Den ska riktas mot den handlingsförlamade kommunen som hyr lokalerna. Enligt uppgift bestämmer hyresvärden över lokalernas utformning och får inte ändras utan godkännande. Detta är groteskt när förmågan saknas att ställa krav på hyresvärden.

Det första besökaren möter är en skränande barnavdelning på fjärde planet. Sedan får boklånaren gå två trappor för att låna, likaledes tidningsläsaren, eftersom den avdelningen är inklämd längst bort i lokalen. Ingen hiss annat än en transporthiss av sämsta slag för boktransporter kan nödhjälpligt föra den handikappade till böcker och tidningar. Detta är skrämmande och olagligt ur handikappsynpunkt. Dessa är berättigade att komma upp till låne- och läsavdelningarna på ett handikappvänligt sätt.

Tidningsavdelningen ska ligga avskilt på nedre plan och vara tillgänglig när biblioteket är stängt. I torsdags (12/12) var hela biblioteket stängt för utbildning och där låg dagstidningar för hundratals kronor utom räckhåll för allmänheten. Kommunen bör eftersträva efter ett mera tillgängligt bibliotek för alla. Förresten, vad kostar den enorma luftbubblan från golv till tak när man kommer innanför dörrarna?

Avstår från besök

SVAR DIREKT

Tack för dina synpunkter. Jag blir glad över att du uppskattar vår personal, men bekymrad över din upplevelse av dålig tillgänglighet.

På entréplanet har vi bibliotekets barn- och ungdomsavdelning och vi är glada över att så många barn och deras vuxna vill komma till biblioteket. Barn och unga är en av bibliotekets prioriterade grupper och därför sätter vi deras tillgänglighet i främsta rummet. Vuxna får därmed gå en trappa upp till vuxenavdelningen där man kan läsa i lugn och ro.

Jag kan hålla med om att vår hiss inte är så tillgänglig som den borde vara och detta arbetar vi ständigt med att försöka förbättra. Vi är tacksamma för stöd av besökare i det arbetet och vi tar med oss dina synpunkter kring hissen.

Biblioteket stänger oerhört sällan, torsdag 12 december stängde vi för utbildning och det hoppas jag att våra besökare har förståelse för.

Annica Häggström Rudsten, bibliotekschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel