Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Befogad kritik mot försämrad färdtjänst – en samverkan behövs i länet

Annons

Med anledning av Synskadades riksförbunds insändare "Säg nej till de föreslagna försämringarna av färdtjänsten i Kramfors".

Så bra insändare, med saklig och vass argumentation! Det Västernorrland behöver är färdtjänst som gör resandet enklare och med resenären i centrum. Det kräver samverkan mellan länets kommuner och regionen så att lika goda villkor skapas här som i Gävleborg. Och på längre sikt som i stora delar av södra Sverige där flera län är en gemensam zon.

Vem kan acceptera hinder för rörlighet som går tillbaka på medeltida förhållande då man behövde ett pass för att passera kommungränsen? Det är idag innebörden av reglerna för riksfärdtjänst, anser jag.

Det är just riksfärdtjänst som många måste ansöka om för resor över kommungräns, en krånglig och direkt hindrande system för de flesta.

I Härnösand har vi i den nya majoriteten framfört till Din Tur/KTM att en samordning i länet av regler för färdtjänst är angelägen. I Härnösand får man resa med specialfordon (tar sittande i rullstol) sex mil över kommungräns. Det gör det möjligt att nå Sundsvall, Timrå och Kramfors centrum utan problem.

Givetvis behöver den vanliga kollektivtrafiken blir mer tillgänglig och det är en viktig fråga inför nästa upphandling. Då ska regler om universell utformning tillämpas som kommer att ge en höjd kvalitet i resandet för alla. Och tack till kommunpolitikerna i Kramfors, för att ni dragit tillbaka förslaget om försämrad förtjänst.

Sverker Ågren (KD), ordförande i arbetslivsnämnden, Härnösand

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons